Prekršajnom sucu zbog primanja mita godina dana zatvora

Vijesti 30. lis 201715:56 > 15:58
Dusko Jaramaz/PIXSELL/ilustracija

Sudac petrinjskog prekršajnog suda Stevo Bunčića, koji je u studenome prošle godine od prekršitelja primio novac kako bi njegov slučaj dočekao zastaru, u ponedjeljak je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora i petogodišnju zabranu obavljanja sudačke dužnosti.

Obrazlažući nepravomoćnu bezuvjetnu zatvorsku kaznu sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Rahela Valentić kazala je da se od suca ne očekuje takvo ponašanje te da je Bunčićevo primanje mita narušilo povjerenje građana u sudstvo. Bunčić je na sudu ranije priznao nedjelo i rekao da se kaje zbog čega je očekivao blažu kaznu.

Sudac je uhićen 25. studenoga 2016. prilikom primopredaje novca koji je, prema tvrdnjama tužiteljstva, zatražio nakon što je do njega došao muškarac odgovoran za dva prometna prekršaja za koje je propisana novčana kazna od 5.000 do 15.000 kuna.

Bunčić je od prekršitelja navodno zatražio da mu tisuću eura mita donese u njegov ured kako protiv njega “ne bi poduzimao službene radnje sve do nastupa zastare prekršajnog progona”, zaprijetivši mu da će ga u suprotnom osuditi na maksimalnu kaznu od 15.000 kuna.

U svojoj obrani Bunčić, koji se lani prijavio i za suca Ustavnog suda, je istaknuo da je novac tražio jer se našao u problematičnoj financijskoj situaciji te da je svjestan da je time nanio štetu svojoj profesiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.