Akrap iznio tri ključna koraka za demografski oporavak

Vijesti 14. stu 201712:27 > 12:40
N1

Savjetnik za demografiju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Anđelko Akrap za N1 komentirao najavljene Vladine mjere za demografiju.

Je li preteško reći da je stanje izvanredno?

Pitanje je kako se tumači. Sada je alarmantno stanje. Ako imamo neprekinuto prirodno smanjenje i iseljavanje. Po mom sudu predsjednica je htjela svim vladama skrenuti pozornost da nisu dovoljno napravile na tom pordručju. To je državni problem.

Premijer kaže da nije stanje izvandredno…

Ja ne mogu političke izjave kometnirati, ja sam demograf. To je težak problem koji može stvoriti poteškoće za mirovinski i zdravstveni sustav.

Zašto predsjednica ne predloži neke mjere?

Ja sam samo Predsjednici predočio podatke. Neke županije imaju veći broj umrlih od 1968. godine. Ne čini se još od tih godina. Veliki prostor ostaje bez stanovništva.

Kako je moguće da se Vlada i Pantovčak toliko razilaze po tom pitanju?

Po tom pitanju nema razilaženja. Problemi postoje, zvali se oni ovako i onako. Pitanje je da društvo ima suglasje oko bitnih tema. Ovo je pitanje pozitivne diskriminacije poduzetnika koji moraju pozitivno diskriminirati žene. Bitan je stalni izvor prihoda za one koji se odluče na djecu.

Tko snosi dogovornost za ovakvo stanje?

Sve vlade.

Koliko ste zadovolji mjerama Vlade Andreja Plenkovića?

Ovo je tek prvi korak, početna mjera, a treba niz mjera. Kako zaustaviti iseljavanje – to neće dječji doplatak riješiti. Kako zasutaviti da ovo stanovništva što je ostalo ne odseli?

Koje su po vama tri temeljne  mjere koje bi trebalo donijeti?

Treba oblikovati dugoročnu politiku zapošljavanja. Ne samo u Zagrebu i priobalju nego na čitavom području. Rad na određeno… Tisuće studenata rade na stalnim radnim mjestima sa studentskim ugovorima. I s tim se trebaju poduzetnici suočiti. Stambena problematika. Omogućiti stalni izvor prihoda onima koji podižu djecu. To bi bile ključne mjere, a ima niz pratećih mjera.