Istražni zatvor osumnjičenima za raketiranje Banskih dvora

Vijesti 15. pro 201716:39 > 16:46
Screen shot/Youtube.com

Nakon što je MUP objavio da je nakon 26 godina razriješio raketni napad na Banske dvore 7. listopada 1991., Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u petak je priopćilo da je zbog tog događaja pokrenulo istragu protiv šest osoba.

U priopćenju se navodi da je istraga pokrenuta protiv pet osoba “zasad nepoznatog državljanstva” te jednog hrvatskog državljanina, koji se sumnjiče za pokušaj ubojstva predstavnika najviših državnih tijela te za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sumnjiče se da su sudjelovali u raketnom napadu na Banske dvore želeći ubiti dr. Franju Tuđmana.

Jedan od okrivljenih, umirovljni general nekadašnje JNA, Ljubomir Bajić, za N1 je rekao da je on taj koji je odlučio da se sjedište tadašnjeg državnog vrha Hrvatske bombardira.

U raketiranju Banskih dvora poginuo je civil M.M., dok su još četiri osobe ozlijeđene, a šteta na Banskim dvorima i okolnim objektima iznosila 35 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložilo da se osumnjičenicima odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega te zbog izuzetno teških okolnosti počinjenja djela, a sudac istrage u petak je taj prijedlog i prihvatio pa je Bajiću i ostalima određen jednomjesečni istražni zatvor. Kako su svi nedostupni i koliko je poznato uglavnom žive u Srbiji, vjerojatno slijedi raspisivanje međunarodne tjeralice.