"Besmisleno je pitati što radim u Kazališnom vijeću HNK-a"

Vijesti 24. pro 201713:08 > 13:21
N1 (screenshot)

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik i zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini odgovorio je zašto mu je toliko stalo da bude član Kazališnog vijeća zagrebačkog HNK-a.

“Potpuno je besmisleno pitanje zašto je bivši ministar kulture izabran za člana Kazališnog vijeća HNK. Među ostalim, 10 mjeseci sam posredno upravljao HNK. To je bio predmet mog interesa kao ministra kulture, što je i logično”, kazao je Hasanbegović u razgovoru za Jutarnji list.

Na pitanje ima li kao član Kazališnog vijeća kakve ideje oko HNK, odvratio je: “Jasno je bilo da sam kao ministar iznosio određene koncepcije, radio sam i na konzultacijama o novom kazališnom zakonu. Ne bih ništa prejudicirao, ja sam izabran u Kazališno vijeće kao predstavnik Grada Zagreba koji po zakonu ima jasno definiranu ulogu jer financira HNK s 49 posto sredstava”.

Na konstataciju da je posljednjih godina HNK postao jako popularan među publikom, Hasanbegović smatra da je “to jedna od ocjena rada intendantice Dubravke Vrgoč koji je bio predmet različitih interpretacija. Tu očigledno postoji razlika u pogledu između današnje ministrice kulture i mene”.

Na opasku da je neosporna činjenica da je intendantica Vrgoč uspjela privući publiku u HNK, Hasanbegović je kazao: “To neosporne činjenice su neka vrsta marketinga intendantice Vrgoč koji je ona iznosila u javnost. O tome što su stvarne činjenice i o rezultatima njezina rada će, među ostalima, raspravljati Kazališno vijeće. Prepustimo te tzv. neosporne činjenice uvidu u stvarne rezultate”.

“Redovi za ‘Orešara’ sigurno nisu mjerilo nečije uspješnosti i gledanosti, nego stanovitih organizacijskih sposobnosti”, upozorio je Hasanbegović, koji ne smatra spornim da neke predstave jesu bile iznimno uspješne.

Koja je njemu najdraža predstava, bivši ministar kulture i novi član Kazališnog vijeća zagrebačkog HNK nije želio otkriti: “Nije bitno koja je meni najdraža predstava, nije ovo razgovor za Gloriju. Tu su bitne dvije sastavnice: umjetnička i poslovna. Kazališno je vijeće u prvom redu usredotočeno na poslovanje HNK i o tome ćemo raspravljati. Također ćemo raspravljati i na tragu upravnog nadzora, koji je pokrenulo Ministarstvo kulture u mom mandatu te rezultatima tog nadzora”.

Što se tiče spekulacija oko toga da je Hasanbegoviću glavni motiv ulaska u Kazališno vijeće obračun s Ivicom Buljanom, ravnateljem Drame HNK, Hasanbegović je u razgovoru za Jutarnji list poručio: “Ne, ja se ni s kim ne obračunavam osobno. Ja sam samo istaknuo da je neprimjereno da ravnatelj Drame središnje državne kazališne ustanove sudjeluje na stanovitim prosvjedima na kojima su se isticali ikonografija Sovjetskog Saveza i ostali komunistički simboli. Nema nikakvog osvetništva, a bespredmetno je pitati što bivši ministar kulture radi u Kazališnom vijeću HNK”.