Maras: Danas je dan kad Hrvatska izlazi iz recesije!

CROPIX/Bruno Konjević

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras komentirao je zimsku makroekonomsku prognozu za sve članice Europske unije koju će danas objaviti Europska komisija.

“Danas je dan kad Hrvatska izlazi iz recesije”, rekao je Maras.

“Ostvarit će se ono što smo predviđali. Znači, bit će rast, a sad hoće li biti 0,5 ili 0,6, više ili malo manje… Ali bitno je da ćemo nakon šest godina izaći iz recesije. To svi sad predviđaju, to je bitno”.

Maras je istaknuo da izlazak Hrvatske iz recesije nakon šest godina Vladi govori i da je neke svari u protekle tri godine mandata radila dobro.

“I svi pokazatelji, od rasta osobne potrošnje, izvoza i proizvodnje su pozitivni i s te strane mogu reći da sam zadovoljan da smo uspjeli Hrvatsku izvući iz recesije”, rekao je Maras. Očekuje i da bi u zadnjem tromjesečju 2014. hrvatski BDP mogao biti u plusu.

“S obzirom na rast potrošnje i rast industrijske proizvodnje vrlo je vjerovatno da će zadnji lanjski kvartal biti u plusu”, rekao je.

Nedugo potom, o istoj se temi novinarima obratio i premijer Milanović: “Raste promet na malo kao i industrijska proizvodnja. Pričekajmo, vidjet ćemo, ali naznake nisu loše, dobre su”.

Podsjetimo, Grčkoj, Hrvatskoj, Španjolskoj i Portugalu javni je dug najviše bujao. Naravno, i Hrvatska je u postupku prekomjernog deficita, imamo visok javni dug i među rekorderima smo po nezaposlenosti mladih.

VEZANA VIJEST

Ekonomisti su uvjereni da su gospodarski procesi mogli biti drukčiji da se Vlada odlučila na hrabrije reforme, prije svega zdravstva, lokalne uprave i javnog sektora.

Komisija je u svojim zadnjim, jesenskim prognozama, predvidjela blagi rast hrvatskog BDP-a od 0,2 posto, nakon recesije koja traje godina zaredom. Zimska prognoza bit će objavljena oko podneva.