Pregled: 2017. je definitivno godina Agrokora

Vijesti 30. pro 201720:18 > 20:30
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Agrokor, kurikularna reforma, smjene i promjene ministara, sukobi interesa i politička preslagivanja... Pregled političke 2017. donosi Domagoj Novokmet.

2017. je definitivno godina Agrokora. Od dramatičnog urušavanja, preko skupog jednotjednog angažmana Antonia Alvareza, izglasavanja “lex Agrokora”, optužbi na račun Zdravka Marića i njegova potencijalnog pogodovanja Todoriću, preko sumnji u sukob interesa Ante Ramljaka koji se susretao s predstavnicima Knightheada, pa sve do upornog odbijanja ministrice Martine Dalić da otkrije autore zakona.

Ivica Todorić u Londonu piše blog čekajući izručenje, a HDZ je uspio u sprječavanju nekih svjedočenja, a zatim i zaustavljanju rada Istražnog povjerenstva. No i u samo nekoliko sjednica saznali smo mnogo toga.

Jedna od posljedica afere Agrokor bio je i raspad koalicije HDZ-Most nakon što je Most odbio zaštiti Zdravka Marića u Saboru.

Stvorena je nakon toga nova većina koju čine predstavnici 10 stranaka i 7 nezavisnih zastupnika, uključujući i Tomislava Sauchu, glavnog optuženika u aferi dnevnice. Prvi Milanovićev suradnik danas je vrlo važna karika Plenkovićeve većine. Nova je koalicija, uz tešku muku, HOS-ovu ploču s ustaškim pozdravom – premjestila. Ploča je sada pokraj partizanske spomen-kosturnice, ali Miloradu Pupovcu to trenutno ne predstavlja problem.

Mučimo muku s prošlošću, a ni s budućnosti nam ne ide. Usprkos još jednom masovnom prosvjedu, kurikularna reforma i dalje stoji. Jedino je sporna predsjednica ekspertne radne skupine Jasminka Buljan Culej postala člnaica PSP-a. Ministrica Divjak obećava velike pomake u 2018.

Ivan Vrdoljak upropastio je pregovorima s HDZ-om šanse Anke Mrak Taritaš da postane gradonačelnica Zagreba, a podrškom “Titanik vladi”, navodno u režiji Vladimira Šeksa, raskolio je i HNS. Protivnici pretrčavanja osnovali su GLAS.

A s ministrima Plenković muku muči i više nego s novinarskim pitanjima. Glasovalo se o povjerenju ministrici Murganić, koja je morala povući kontroverzni prijedlog obiteljskog zakona, a dijelila je i darove namijenjene siromašnima u privatnom vrtiću. Otišao je Pavo Barišić optužen za plagijat, a sam je odstupio i Ivo Stier, nezadovoljan raskidom suradnje s Mostom.

Ministar Krstičević ponudio je ostavku nakon što je predsjednica kritizirala reakciju vojske na požare, ali se uskoro i predomislio. Krajem godine, ponovno se proslavio pokušajem skrivanja od novinara na komemoraciji osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku u Lisinskom.

Ministar Kuščević progurao je kontroverzni “lex šerif” koji, upozorava struka, omogućuje novi val zapošljavanja u državnoj upravi i čini lokalne šerife gotovo nesmjenjivima. Zagrebačka oporba od milja ga zove “lex Bandić”, jer gradonačelnik-optuženik doista muku muči sa svojim partnerima: uklonio je Tita, pokušao to prikriti vraćanjem Ive Lole Ribara, ali i dotični je u stalnoj opasnosti…

Još jedna sumnja u sukob interesa – termoelektrana Peruća koju je gurao suprug ministirice vanjskih poslova. Koliko god se Martina Dalić ljutila na Miru Bulja, od nje ipak neće biti ništa.

Iako su i predsjednica i premijer i predsjednik Sabora diplomati, godinu smo proveli uglavnom u svađi sa susjedima. Mađari nas blokiraju u pokušaju da uđemo u OECD, Slovenci pokušavaju provesti arbitražnu odluku – ali samo na moru, predsjednica je u Rusiji bila bez ključnih ministara, glasovali smo u UN-u suprotno većini članica Unije, a stav o sankcijama Poljskoj zbog ugrožavanja vladavine prava – tek trebamo donijeti.