Veliki uspjeh: Na Rebru presađeno srce 4-god. djevojčici

Vijesti 06. sij 201818:22 > 21:32
Borna Filic/PIXSELL

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb u subotu je uspješno obavljena transplantacija srca četverogodišnjoj djevojčici, javio je HRT, srce za transplantaciju iz Beča je u Zagreb prevezao zrakoplov hrvatske Vlade.

Operacija je završila uspješno, te se dijete nalazi u jedinici intenzivnog liječenja i po izvješću kolega iz jedinice intenzivne dijete je stabilno, rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić.

“Ovo je bila specifična situacija jer je prvi put provedeno liječenje s mehaničkom potporom dječjeg srca koje je bilo u zatajivanju. Dijete je na listi bilo šest mjeseci i sinoć kad smo dobili obavijest da je organ u Beču spreman, zahvaljujući hrvatskoj Vladi bio je spreman i Vladin zrakoplov”, rekao je Ćorušić.

Po broju doniranih i transplantiranih organa na milijun stanovnika Hrvatska je među vodećim zemljama u svijetu. Na milijun stanovnika imamo 38 darivatelja. U 2016. ukupno su presađena 354 organa, među njima 191 bubreg, 35 srca i 7 gušterača, navodi HRT.

“Kirurzi su u šoku kako je malena Rita sve to podnijela. Ali da ste ikad vidjeli to dijete sve bi vam bilo jasno”, kaže nam Marija Šapina, prijateljica obitelji četverogodišnje djevojčice Rite kojoj je danas presađeno srce na KBC Zagreb. Operacija je protekla u redu, potvrdila nam je njena majka Dina Knežević za Dnevnik.hr.

Srce za nju doputovalo je jutros Vladinim zrakoplovom iz Austrije, nakon čega je započela 12-satna transplatacija u KBC Zagreb. Liječnici su Riti dan ranije, u petak, ugradili mehaničko srce, ne znajući da će svega nekoliko sati kasnije stići poruka o novom srcu za djevojčicu.