Analiza posjeta BiH: 'Predsjednica RH je promijenila ton'

Vijesti 18. sij 201808:47 > 09:01
N1

Politička analitičarka iz BiH Ivana Marić analizirala je za N1 televiziju posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Bosni i Hercegovini.

Kako je protekao posjet hrvatske predsjednice Sarajevu? 

Posjet je dobro protekao i nije bilo nikoga tko je imao nešto protiv. Žao mi je što ovakav ton nije korišten ranije. Ona je sada došla izgladiti nešto što je sama izazvala. Jasno je da postoje teme oko kojih postoji spor, ali nema narušenih odnosa. Zašto stvarati dodatne tenzije što je ona radila iznoseći podatke o 10.000 terorista. Pa ona ni sama ne vjeruje u to, zar bi inače došla u takvu državu? Drago mi je da je promijenila ton. Očito je ili promijenila mišljanje, ili joj je netko pomogao u tome.

Svi pričaju o promjenama izbornog zakona. Što konkretno predlaže HDZ BiH?

Da svaki Hrvat koji bude izabran bude iz HDZ-a BiH. Oni za to nikad neće dobiti podršku. Dosad smo imali 20-ak prijedloga različitih izbornih zakona. Nakon što je Komšić ponovno najavio kandidaturu, aktualiziralo se pitanje. Zašto se ranije nisu bunili ako nije bilo u redu? Lako je to povezati s obustavom rada Parlamenta zbog Zakona o igrama na sreću. Taj zakon nije važan za Hrvate nego za političke čelnike.

Svi Hrvati ne podržavaju zakon? Jesu li Hrvati diskriminirani ovakvim prijedlogom zakona? 

Da. Ja kao Hrvatica sam diskriminirana jer kao Hrvatica ne bih mogla biti birana u kantonu s većinskim bošnjačkim stanovništvom. Ne vrijedi im isto Hrvat u Sarajevu i u Zapadnoj Hercgovini. Trenutnim nisu narušena nikakava prava građana Hrvata. Nema razlike sjedi li u Predsjednišvu Komšić ili Čović, za građane nema razlike, razlika je samo u ambasadorskim mjestima… HDZ BiH ne radi dovoljno, ni za Hrvate ni za koga. Problem je u lošim političarima, ne u zakonodavstvu.

Promjene bi išle samo prema očuvanju pozicija?

Da, a vidimo kakve su to promjene kad se oni za četiri godine nisu dogovorili oko ničega.

Kako gledate na poruke iz Hrvatske i međunarodne zajednice o tome da treba mijenjati pravni okvir?

Ekonomija je najvažnija. Ako pitate građane, svi će reći da su najveći problemi ekonomija i nezaposlenst. Nitko neće reći da je najveći problem diskriminacija. BiH je izgubila dosta godina upravo zbog pogrešnog fokusa međunarodne zajednice koja je sve blokirala zbog slučaja Sejdić-Finci. Sada pokrenute reforme trebale su davno biti pokrenute. Političari odlično surađuju kad su u pitanju njihovi ekonomski interesi. Vidjeli smo da se to događa i u Hrvatskoj, Austriji… Izbori se dobivaju na nacionalnoj retorici.

Postoji li mogućnost da Hrvat bude izabran u Sarajevu, a da ga ne izaberu Bošnjaci?

Zašto je bitno tko izabere Hrvata ako on dobije dovoljno glasova? Zašto ću se ja manje boriti za prava Hrvata od nekog iz Zapadne Hercegovine? Netko si je uzeo za pravo odlučivati tko je pravi Hrvat i tko ima pravo zastupati interese Hrvata. Nešto se događa iza, to je specifikum Bosne i Hercegovine.

Situacija oko izgradnje Pelješkog mosta?

To pitanje nismo odavno spominjali. To je jedno od onih pitanja za koje ne znate tko govori istinu. Ono što se prezentira je kontradiktorno. Imali smo informaciju da je to pitanje riješeno i onda je BiH otvorila pitanje nakon što je Hrvatska dobila sredstva za financiranje. Mislim da Hrvatska nije toliko neozbiljna da bi počela gradnju bez odobrenja BiH. Treba poboljšati komunikaciju između BiH i Hrvatske. Kao što je trebalo poboljšati komunikaciju po pitanju dolaska i kašnjenja posjeta predsjednice Sarajevu. Predsjednica je ovim pokazala nepoštovanje prema bh. partnerima, kao što je pokazala u Turskoj kad je pokušala rješavati naše stvari iza naših leđa.