Stanković je kao miss Belizea koja poziva na zaštitu tuljana

Vijesti 19. sij 201810:57 > 11:02
N1

Bivši ministar kulture i aktualni saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović u emisiji Poligraf Hrvatskog radija komentirao je najavu novog zakona kojem je namjera suzbiti govor mržnje na internetu.

Kako zaustaviti govor mržnje na internetu? Može li novi Zakon spriječiti pozive na nasilje na društvenim mrežama i portalima ili će ograničiti slobodu govora? U emisiji Poligraf o ovoj su temi progovorili. ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, potpredsjednik Sabora Furio Radin i Mostov Nikola Grmoja.

Na pitanje treba li nam novi zakon o suzbijanju govora mržnje, Hasanbegović je odgovorio: Ne treba. Naglasio je kako postojeće zakonodavstvo i Ustav RH kao temeljni akt već sada reguliraju to pitanje.

‘Ustav RH izrijekom utvrđuje da je kažnjivo svako pozivanje na rat ili uporabu nasilja i bilo koji oblik nesnošljivosti. Imamo dva članka kaznenog zakona 325 i 324, mislim da još jedan članak jasno regulira tu problematiku i ne bih se složio s tvrdnjom da se nešto posebno otelo kontroli’, kazao je Hasanbegović i ustvrdio da nema mjesta stvaranju moralne panike jer je govor mržnje na internetu postojao i postojat će.

Osvrnuo se na istup Aleksandra Stankovića koji je pri samom kraju prošle emisije Nedjeljom u 2 uzeo nekoliko minuta te progovorio o ovoj temi.

‘Uopće mi nije mi jasan konkretan povod za ovu temu, jedino što mi je poznato da je jedan novinar HRT-a estradno zlorabio prostor patetično u stilu miss Belizea na izboru za miss svijeta koja poziva na zaštitu tuljana i mir u svijetu’, utvrdio je Hasanbegović.

Smatra da iza nametanja novog zakona ne stoje altruistički razlozi već prizemni politički interesi koji žele legitimnu političku kritiku prikazati kao govor mržnje i stvoriti ozračje autocenzure i stanje koje poznajemo iz Jugoslavije te instituciju verbalnog delikta, prenosi tportal.