Predsjednica je odlaskom u Ahmiće pokazala državničku širinu

Vijesti 21. sij 201809:58 > 10:10
N1

Novinarke Slobodna Dalmacije i Večernjeg lista, Marina Karlović Sabolić i Petra Maretić Žonja, u Točki na tjedan komentirale su posjet predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na odlazak u Ahmiće.

Kako ocjenjujete potez predsjednice?

Karlović Sabolić: To je hvalevrijedna gesta, bez obzira na to što će tko reći. Bez obzira na sve prigovore da je licemjerna, mislim da je ovo velika gesta. Osobito u svjetlu toga tko ju je napravio. Njeni birači su, kad je riječ o ratu u BiH, revizionisti. Pokazala je državničku širinu i mislim da je dosta dobro primljena ova gesta u BiH. Bilo bi tragično da to nije napravila. Njen prethodnik Ivo Josipović isto je napravio.

Šalje li predsjednica neprihvatljiu poruku time što je u Ahmiće otišla bez medija? 

Maretić Žonja: Složila bih se da je tu prisutna želja za kontroliranjem situacije, ali kontinuitet postoji. Tajno je išla i u Jasenovac, da izbjegne službenu komemoraciju i susret s tadašnjim premijerom Milanovićem. Ivo Josipović je to napravio potpuno drugačije, išao je u pratnji vjertskih autoriteta.

Je li Josipoviću bilo lakše napraviti taj potez?

Maretić Žonja: Ima i u tome istine

Jesu li napeti odnosi između Bakira Izetbegovića i hrvatske predsjednice nešto izglađeniji nakon ove geste?

Karlović Sabolić: U službenom Zagrebu i Sarajevu mogu govoriti što hoće, ali naše zemlje su upućene jedna na drugu i dobro je da se pokušava naći rješenje.

Mnogi predsjednici pripisuju neiskrenost zbog odlaska u Ahmiće, a nije jasno osudila šestorku i druži se s ratnim zločincima.

Maretić Žonja: Jedno je osporavati dio presude i reći da se ne slažete s dijelom o udruženom zločinačkom pothvatu, ali ovo je civilizacijski čin. Ne bih to dovodila u korelaciju. Čini mi se da je došlo poboljšanja odnosa Hrvatske i BiH iako ćemo to vidjeti tek u budućnosti. Sve što se dogodi u BiH ima direktnog utjecaja na Hrvatsku, tamo ima puno Hrvata i nama mora biti stalo da imamo dobre odose s BiH. Dobro je rekao prof. Jović da Hrvatska treba napraviti sve da pomogne BiH na putu prema EU i naredne dvije godine su idealno vrijeme za to. Bugarska predsjedava Europksom unijom, a nakon nje i Hrvatska.

Svaka država koja pristupa EU-u mora napraviti značajne sustavne prilagodbe. Činjenica je da u BiH vlada kaotično stanje i da izborni sustav ne jamči pravednost hrvatskom narodu. Ima li hrvatska predsjednica pravo lobirati za izmjene izbornog zakona u BiH? 

Karlović Sabolić: Mislim da ima. Nama jest strateški interes BiH, ali i zaštititi Hrvate u toj zemlji. Od rata je prošlo 20 godina, a Hrvati još plaćaju ceh pogrešne politike HDZ-a i korijeni lošeg što im se danas događa leže u krivim potezima koji su tada vučeni.