"Rafinerija u Sisku nema nikakav uvjet da preživi"

Vijesti 22. sij 201809:19 > 09:21
Nikola Cutuk/PIXSELL

Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, gostovao je u Novom danu i komentirao stanje u Rafineriji Sisak.

Što je s Rafinerijom u Sisku?

Rafinerija u Sisku nema nikakav uvjet da preživi i to više nije pitanje Ine, to je pitanje politike. Tamo nije preživjela ni Željezara Sisak ni Segestica.

Pristup Vlade je da su radna mjesta zaštićena. Jesu li?

Ona su zaštićena na par mjesta, ali rafinerija po današnjim kriterijima, bez obzira što čujemo različite glasove iz različitih interesa, Sisak se treba rješavati regionalnom politikom. Šanse velike za rafineriju nema, ali ima puno drugih prilika.

Cijeli razgovor s Ljubom Jurčićem pročitajte OVDJE.

Podsjetimo, Ina je pripremila prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak, koji podrazumijeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka i prekid rada postrojenja FCC u sisačkoj rafineriji, što znači i smanjenje broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici ove godine, izvijestili su u petak iz Ine.

Kako se navodi u priopćenju Ine, temeljem odobrenog Poslovnog plana za 2018. godinu pripremljen je prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak koji se trenutno nalazi na savjetovanju kod Radničkog vijeća.

“Ovaj prijedlog organizacijskih promjena u skladu je s Deloitteovom analizom čiji su rezultati javnosti predstavljeni prošle godine te se temelji na prijelaznom rješenju koje podrazumijeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka i prekid rada postrojenja FCC u Rafineriji nafte Sisak. Na taj način osigurat će se bolja iskoristivost postrojenja za konverziju u obje rafinerije”, navode iz Ine.

Više čitajte OVDJE.