Božinović: Naše policajce obučavat će FBI i DEA

Vijesti 22. sij 201811:55 > 12:03
N1

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u nedjelju se vratio iz trodnevnog posjeta SAD-u.

Tamo se susreo s pomoćnikom državnog tajnika za Europu i Euroaziju A. Wessom Mitchellom, senatorom Ronom Johnsonom, direktorom FBI-a Christopherom Wrayem, ministrom pravosuđa i glavnim državnim odvjetnikom Jeffom Sessionsom, zamjenicom ministrice domovinske sigurnosti Elaine Duke i rukovoditeljem DEA-e Robertom W. Pattersonom, piše Večernji list

“Posjet i niz vrlo važnih sastanaka na visokim razinama u nizu državnih agencija i institucija jasan su signal i potvrda da SAD prepoznaje važnost jačanja suradnje s MUP-om RH. Dosadašnja suradnja FBI-a i MUP-a bila je usmjerena na razmjenu podataka u pojedinim istragama kao i na provedbu programa “Partnerstvo za obrazovanje”. Uspjeh suradnje u tim, rekao bih, skromnim okvirima, bio je poticaj da se odlučimo na veći iskorak”, kaže ministar.

“Na sastanku s Pattersonom, vršiteljem dužnosti ravnatelja DEA-e, dogovoreno je jačanje suradnje u suzbijanju trgovine drogom. Dogovorili smo operativnu obuku policijskih službenika koji rade na istragama kriminaliteta koji su povezani s drogom, a Patterson je obećao razmotriti i mogućnost odobravanja sredstava za zasebni program koji bi bio namijenjen isključivo Hrvatskoj”, otkrio je ministar.

O ukidanju viza za hrvatske građane koji putuju u SAD, ministar kaže: “O vremenskom okviru u kojemu bi Hrvatska bila uključena u Program nismo razgovarali, ali smo se dogovorili da ćemo detaljnije analizirati odbijene zahtjeve s obzirom na to da je to za nas jedina preostala prepreka. Sve ostale uvjete Hrvatska ispunjava, a naši građani zasigurno ne predstavljaju prijetnju u vezi s prekoračenjem dozvoljenog boravka, ilegalnim migracijama i ugrožavanjem sigurnosti za SAD. Spuštanje postotka odbijenih zahtjeva na tri posto u zajedničkom je interesu Hrvatske i SAD-a.”