Večerom na Pantovčaku završio prvi dan posjeta Vučića RH

Vijesti 12. velj 201808:06 > 21:18
N1

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u ponedjeljak je stigao u dvodnevni posjet Hrvatskoj koji bi trebao ublažiti napetosti u odnosima dviju država.

Vučić je u Zračnu luku Franjo Tuđman stigao u 10 sati, odakle se uputio prema Pantovčaku, gdje ga je dočekala predsjednica.

Tijek događaja prvog dana

22:35 Prvi dan posjeta Aleksandra Vučića Hrvatskoj završio je večerom na Pantovčaku.

Na svečanoj večeri na Pantovčaku koju je priredila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovo izaslanstvo sudjelovali su predstavnici Vlade, Sabora, političkih stranka, HAZU, vjerski predstavnici, odnosno ukupno stotinjak uzvanika i gostiju.

Premijer Plenković nije bio na večeri, ispričao se jer ide u Bruxelles.

21:00 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se na Kaptolu sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem, a s njima u društvu bila je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, objavio je Vučićev ured.

Vučić je rekao da Katolička crvka u Hrvatskoj može puno pomoći u zbližavanju dvaju naroda i zemalja i da se nada da će u budućnosti više govoriti o onome što nas spaja, a ne o onomo što nas razdvaja.

Kardinal Bozanić je rekao da su odnosi Srbije i Hrvatske ključni za ovaj dio Europe i da podržava svaku vrstu dijaloga koji te odnose može poboljšati, stoji u priopćenju Vučićeva ureda.

Naknadno je priopćenje objavio i Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Više o tome čitajte OVDJE.

20:27Predsjednik HVIDR-e i HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić poručio je u ponedjeljak kako će braniteljska populacija, nakon što je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u posjet pozvala srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a braniteljske prosvjednike nazvala “političkim marginalcima”, duboko razmisliti hoće li ona i dalje imati njihovu potporu.

Više čitajte OVDJE.

18:35 Koordinacija srpskih udruga obitelji nestalih, ubijenih i poginulih s teritorija bivše Jugoslavije pozdravila je u ponedjeljak namjeru srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da se sastane s predstavnicima udruga nestalih Hrvata, zatraživši istodobno ravnopravan tretman svih žrtava.

Više čitajte OVDJE.

18:30 – Na rasporedu posjeta Zagrebu srpskog predsjednika Aleksandara Vučića sada je odlazak na Kaptol gdje će se susresti s zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem, s kojim bi trebao razgovarati o beatifikaciji kardinala Alojzija Stepinca i odnosima Katoličke i Pravoslavne crkve.

17:40 – Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i srpski predsjednik Aleksandar Vučić stigli su u Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku na Svetom Duhu gdje će se susresti s mladima. Grabar-Kitarović i Vučić su se tamo susreli i s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.

“Oduševljen sam vašim raspoloženjem i riječima odgovrnosti koje ste uputili narodima. Srbi i Hrvati su oduvijek upućeni jedne na druge. Nažalost, vremena su bila takva da smo se udaljili i zato je ovaj iskorak poziv na mir i razumijevanje. Predsjedniče Vučiću, vaš posjet je ohrabrenje za naš narod koji ovdje živi i koji je uplašen i živi u nekoj vrsti apatiji i odustajanja od sebe”, kazao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Više čitajteOVDJE

17:20 Aleksandar Vučić istaknuo je da je Srbija u Zagreb došla s najjačom gospodarskom elitom, na čemu je ekstremno zadovoljan.

Pohvalio je poziv predsjednice srbijanskim privrednicima. Napomenuo je važnost infrastrukture, a posebno pruge Beograd-Zagreb, ne samo za putnički, već i teretni promet, izrazivši želju da ta pruga bude najbolja prometnica na Balkanu.

“Smatram da je potrebno daljnje ukidanje bilo kakvih barijera”, rekao je Vučić,

Zahvalio je Emilu Tedeschiju na sponzorstvu Štark arene u Beogradu, našalivši se da će ipak teško ići da Cedevita pobijedi Zvezdu.

“Pokazali smo da možemo pokazati zahvalnost. Molili smo Kineze da budu sponzori naše Arene i činilo nam se da smo se dogovorili, na kraju nisu došli s ponudom, ali Tedeschi je došao s ponudom i mi to itekako cijenimo. Zahvalni smo hrvatskom investitoru što je glavni sponzor te arene – rekao je Vučić. 

Hrvatskim tvrtkama Vučić je poručio: “Dobrodošli ste u Srbiju”.

Rekao je da ne zna za slučajeve s problemima hrvatskih građevinskih tvrtki u Srbiji koje je spomenula predsjednica.

“Dobrodošli u Srbiji, mi ćemo se pobrinuti da budemo dobri domaćini. Želim ohrabriti srpske privrednike, nemojte samo kukati, čuli ste hrvatsku predsjednicu, dođite i borite se”, rekao je Vučić, zaključujući da više radnih mjesta za Srbe i Hrvate znači bolje odnose i manje loših tema od kojih građane boli glava. Više o tome čitajte OVDJE.

17:15 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da prisutni privrednici imaju zajednički interes istražiti poslovne prilike.

“Želim vrlo jasno potvrditi predanost hrvatske države u izgradnji konstruktivnih odnosa između dviju država”, rekla je predsjednica.

Predsjednica je rekla da je automobilska industrija jedno od područja s potencijalom za razvoj suradnje, a istaknula je i sektor prometa, građevinarstvo – iako su hrvatske tvrtke, rekla je, imala neka loša iskustva na natječajima u Srbiji – te energetiku. Spomenula je i pitanje povrata imovine iz bivše države koja, kaže, opterećuje poslovne subjekte s obje strane granice. Gospodarstvenike iz Srbije pozvala je na veća ulaganja u Hrvatsku. Više o tome čitajte OVDJE.

17.05 Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da Srbija danas ima nikad bolju poslovnu klimu.

“Srbija danas ima kompanije sposobne da investiraju i izvan granica Srbije”, rekao je Čadež. Dodao je da srpskoj privredi predstoji dosta posla da se uključi na jedinstveno europsko tržište, ali da su neke tvrtke već “Europa u Srbiji”.

16:55 Vučić je nakon Sabora došao na Hrvatsko-srbijanski gospodarski forum u HGK.

“Srbija i Hrvatska unatoč teretu prošlosti imaju i imat će vječne gospodarske interese”, rekao je čelnik HGK Luka Burilović.

“Zadatak je komora da stvore prilike poput ove da gospodarstvo nađe svoj put i utječe na formiranje bolje gospodarske budućnosti dviju zemalja. Na tom putu vrata HGK su vam uvijek otvorena, s jasnom porukom da u ovoj kući od svih politika nas najviše zanima gospodarska politika”, rekao je Burilović.

N1

16:50 Aleksandar Vučić stigao je na sastanak u HKG.

16:40 Završio je sastanak Aleksandra Vučića i Gordana Jandrokovića, a srbijanski predsjednik krenuo je na sastanak u Hrvatsku gospodarsku komoru.

16:10 Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj dobacio je Aleksandru Vučiću, kada je ovaj iz Vlade hodao u Saboru, “kada će posjetiti hrvatsku Glinu”, što je očito razljutilo srbijanskog predsjednika.

“Prije svega, on je trebao otići tome narodu i objasniti jer on je bio glavni huškač u Šešeljovom pokretu. Trebao se ispričati tim ljudima jer je načinio veliko zlo srpskoj nacionalnoj manjini, a nakon toga i Hrvatskoj”, rekao nam je Bulj.

16:06 Srpski predsjednik trenutno se nalazi u Saboru gdje ga je primio predsjednik parlamenta Gordan Jandroković.

16:01 Dok je u društvu Plenkovića išao preko Trga svetog Marka, novinari su Vučiću postavili nekoliko pitanja.

Na pitanje jesu li u Banskim dvorima razgovarali o ratnoj odšteti, Vučić je odgovorio: “Da, to je tema koju je otvorio Plenković, ja sam imao sasvim drugačiji stav o tome i ja samu tu rekao.” Upitan što je dogovoreno na sastanku, Vučić je kazao: “O svim temama smo govorili.”

15:57 “S predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao sam o svim otvorenim pitanjima izmedju dvije države – nestalima, granici, pravosudnoj suradnji, ratnim odštetama, zaštiti manjina, sukcesiji te gospodarskoj suradnji, europskom kontekstu i odnosima u JIE”, objavio je Andrej Plenković na svom Twitteru nakon sastanka.

14:39 Povjesničar i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor gostovao je u emisiji N1 studio uživo gdje je prokomentirao posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj te o pitanjima nestalih i plaćanje ratne odštete.

Više pročitajte OVDJE.

14:35 Aleksandar Vučić došao je u ponedjeljak u Banke dvore na radni ručak s premijerom Andrejem Plenkovićem i upisao se u Zlatnu knjigu, izrazivši uvjerenje da će odnosi između dviju zemalja i dva naroda biti značajno unaprijeđeni.

“Izražavam iskreno uvjerenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značajno unaprijeđeni, kao i odnosi između Srba i Hrvata u cjelini”, napisao je Vučić u knjizi.

“Siguran sam da će vlada Hrvatske kao i svi mi iz Srbije tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos”, dodao je.

14:30 Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu da je hrvatskim vlastima predao podatke o troje nestalih u ratu 1990-tih u Hrvatskoj.

Više pročitajte OVDJE.

N1

13:57 Premijer Andrej Plenković dočekao je Vučića pred Banskim dvorima.

N1

13:40 Sve što može pomoći u pronalasku nestalih osoba, učinit ćemo to, rekao je Vučić. “Napravit ćemo pomak i uvjeren sam da će biti rezultata”, rekao je Vučić.

13:26 Predsjednica je istaknula da je prosvjed odlika demokratskog društva, ali da ne podržava govor mržnje.

13:25 Vučića su novinari upitali što misli o prosvjedima koji su organizirani zbog njegova dolaska.

“Ja ne znam koliko je prosvjeda bilo, vidio sam nekoliko ljudi koji su izlazili s parolama”, rekao je Vučić.

Više pročitajte OVDJE.

13:11 Dobro razumijem da to ni za vas nije bio lak potez, posebice za atmosferu koja je stvarana i u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj. Čestitam vam na hrabrosti, rekao je Vučić predsjednici, dodavši da je u Zagreb došao da bi razgovarao o otvorenim pitanjima.

Više pročitajte OVDJE.

13:10 Veseli me ovoliki interes za našim sastankom, rekla je predsjednica, zaželivši Vučiću i njegovu izaslanstvu dobrodošlicu.

Više pročitajte OVDJE.

13:00 Završio je sastanak predsjednice i Vučića.

N1

12:37 Policija je potvrdila da je u koloni koja se uputila prema Trgu svetog Marka bilo 400 ljudi. Jedna osoba je privedena zbog sadržaja na transparentu. Prema neslužbenim informacijama, na njemu je pisano “Za dom spremni!”.

Više pročitajte OVDJE.

12:30 Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija pruža ruku Hrvatskoj, ali da s druge strane ne čuje spemnost za dijalog. “U ovom trenutku nemamo dijalog. Ne očekujem naročito velike rezultate posjete predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu koji je, usprkos za mene nevjerovatnoj atmosferi u jednoj članici EU, opet pokazao pruženu ruku”, rekla je premijerka.

Više pročitajte OVDJE.

12:00 Objavljen je i meni svečane večere koju je u Vučićevu čast priredila predsjednica.

Više pročitajte OVDJE.

11:28 Prosvjednici koji su se okupili na Trgu bana Jelačića, kojima nije dopušten pristup Markovu trgu, uspjeli su se probiti do Kamenitih vrata. Ne pokušavaju se probiti do Markova trga, nego stoje uz ogradu i pjesmom izražavaju svoje nezadovoljstvo.

Više pročitajte OVDJE.

N1

11:05 Na prosvjedu udovica i branitelja bio je i zastupnik Mosta, Miro Bulj. “Vučića treba pravac Remetinec zbog onoga što je govorio, ako nema isprike”, rekao je Bulj.

Više pročitajte OVDJE.

10:54 Pripadnici A-HSP-a okupili su se ispred sjedišta SNV-a u Zagrebu. Policije ima više nego prosvjednika i sve snimaju. Najavili su prosvjed za 11 sati.

N1
N1
N1
N1
N1

10:50 U tijeku je tete-a-tete razgovor predsjednice Grabar Kitarović i srbijanskog predsjednika. Očekuje se da će trajati oko sat vremena.

10:43 Vučić je pozdravio vojnike Hrvatske vojske.

10:40 Vučić je stigao na Pantovčak, gdje ga je dočekala predsjednica. Intonirane su i himne, prvo Republike Srbije, potom Republike Hrvatske.

Igor Soban/PIXSELL

10:36 Srbijansko izaslanstvo stiglo je na Pantovčak.

10:31 Bivša premijerka Jadranka Kosor, gostovala je u N1 studiju uživo i komentirala Vučićev dolazak u Hrvatsku. Ponovila je da se Vučić osobno trebao ispričati i prije dolaska u Zagreb, zbog izjava koje je govorio u ratu. Kosor kaže da Vučićev posjet nije povijesni i da on, vrlo vjerojatno, neće donijeti pomake u odnosu dviju zemalja. “Netko tko je htio amputirati dio Hrvatske, sad je rado viđen gost”, rekla je Kosor.

10:23Aleksandar Vučić stigao je u Zagreb.

N1

10:17 Na Trgu bana Jelačića okupilo se tristotinjak prosvjednika, javio je naš reporter Antonio Zavada. U sklopu prosvjeda pustili su i Vučićev govor iz Gline 1995.

10:01 Prosvjednici s Trga bana Josipa Jelačića kritizirali su i predsjednicu, nose transparente na kojima piše da ih je izdala.

#slider_0

10:00 Trojica hrvatskih branitelja iz udruge Vidra razvili su transparent na ruti kojom bi Vučić trebao proći i traže njegovu ispriku.

Više pročitajte OVDJE.

9:57 Prosvjed zbog dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića neće se održati na Trgu sv. Marka, kako su organizatori htjeli i najavili, jer je policija zabranila pristup prosvjednicima na Gornji grad, nego će biti na Trgu bana Jelačića.

Više pročitajte OVDJE.

9:30 U Novom danu gostovala je bivša ministrica pravosuđa, Vesna Škare Ožbolt i komentirala Vučićev dolazak u Hrvatsku. Kazala je da bi Hrvatska sa Srbijom trebala otvoriti pitanje ratne odštete.

Više pročitajte OVDJE.

9:15 I na Pantovčaku su u tijeku posljednje pripreme za Vučićev dolazak.

#slider_0

8:30 U centru Zagreba, kao i diljem trase kojom će Vučić proći, postavljene su zastave Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Više pročitajte OVDJE.

#slider_0

8:15 Zbog Vučićeva dolaska u Zagrebu je moguće otežano prometovanje nekim prometnicama.

Više pročitajte OVDJE.

8:10 Posjet srbijanskog predsjednika očekuje se u napetoj atmosferi. Krupni problemi iz prošlosti opterećuju odnose dvije države.

Više pročitajte OVDJE.

 Podsjetimo, Vučića je u u posjet prije dva tjedna pozvala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, sa željom da dvije države “nadiđu prijepore i događaje koji nas drže taocima prošlosti i time otvore novu stranicu u odnosima”. Do njihova susreta dolazi manje od dvije godine od sastanka u Srbiji u lipnju 2016. kada su potpisali tzv. Subotičku deklaraciju o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske. 

Više pročitajte OVDJE.