"Velik interes za pitanja Martini Dalić na sjednici Odbora"

Vijesti 14. velj 201812:41 > 12:45
N1

U N1 studiju uživo gost je bio Saša Đuić, član Saborskog odbora za gospodarstvo pred kojim će se sutra pojaviti Martina Dalić i Ante Ramljak.

Što se do sada zna? Darinko Kosor vjerovao je da će do sutrašnje sjednice imati stav Vlade oko sumnje u sukob interesa izvanrednog povjerenika.

To je jedno od pitanja koje zanima i nas iz SDP-a. Plenković se ne očituje iako je uzeo sve materijale. Ovo je prvi put da imamo priliku direktno pitati neke stvari Ramljaka i Dalić.

Ostaje nejasno što treba premijer tako detaljno analizirati.

Stvari su čiste. Napravljen je propust kod Lex Agrokora što povjerenik ne spada pod nadležnost Zakona o sukobu interesa. Cijeli proces je netransparentan jer mi za afere u pravilu saznajemo iz medija. On je omogućio svojoj bivšoj tvrtki 10 milijuna kuna prihoda otkad je proces započeo. To je to, premijer samo mora reći je li znao i podržava li to. Nema velike nauke.

Država bi mogla biti izložena tužbama jer je vlada imenovala povjerenika.

Upozoravali smo na to. Onog trenutka kad je država na ovaj način ušla u Agrokor, preuzela je na sebe odgovornost. Dok je Lex Agrokor na snazi, nema sudskih procesa, a trošak će na kraju snositi porezni obveznici. I premijer je rekao da mu smeta moralni moment. Nema ovdje ništa protuzakonito. Sva moć je u premijerovim rukama jer on može odlučiti o opozivu ministrice Dalić koja je bila upoznata sa svime, i povjerenika Ramljaka.

Je li Texo management smio biti angažiran?

Tu je zakonski sve ok, ali to je izvlačenje novca i to su nemoralne stvari koje se ne rade. Ne može bivši ministar dati posao svojoj firmi. Ne može ni ovo. Ramljak je omogućio svojoj bivšoj firmi dobru apanažu. 

Je li SDP zakasnio s traženjem izmjena zakonskog okvira i da se tretira povjerenika Ramljaka kao dužnosnika?

Nije SDP zakasnio jer je sada prvi put izašao neki dokaz tog evidentnog sukoba interesa. Kad se donosio Lex Agrokor imali smo kompletno drugi prijedlog, izmjene stečajnog zakona. Ključno pitanje je da mi ni danas ne znamo tko je pisao Lex Agrokor. Mi u SDP-u smatramo da nije slučajno da povjerenik nije obuhvaćen zakonom o sukobu interesa.

U Italiji eksplicitno stoji rečenica da povjerenik ne smije angažirati nijednu povezanu pravnu osobu, u hrvatskom zakonu je to propušteno.

To je potvrda svega ovoga što pričamo. Ako tamo to stoji, a u hrvatskoj verziji je to izostavljeno, ostaje nam sumnja da je to smišljeno.

Što se zna o sutrašnjoj sjednici?

Dobili smo opširan materijal i zna se da će taj izvješatj obrazložiti ministrica Dalić, a potom i povjerenik Ramljak. Svaki član odbora nakon toga će postaviti jedno pitanje i potpitanje, a potom i ostali zastupnici. Velik je interes. Zasad je najava da ćemo biti u dvorani Stjepana Radića, očekivao sam da će biti u Maloj vijećnici u koju stane mnogo više ljudi. To ne bi trebao biti problem, za 20-ak minuta se može promijeniti lokacija ako bude potrebe.

Vaš dojam o stavu vladajuće većine? HDZ se izbjegava očitvati, a partneri pokušavaju uvjeriti javnsot da su nezadovoljni situacijom.

To je i frakcijska borba u HDZ-u. Veliki broj članova bezuvjetno brani Ramljaka i to nam u SDP-u nije jasno: Gdje je ta poveznica Ramljaka i HDZ-a. Ono što je najbitnije, gdje je ta poveznica. Očekujemo da Plenković sutra jasno kaže imaju li Dalić i Ramljak njegovu podršku ili se ograđuje. Ako se ograđuje, tu mora biti nekih sankcija.

Premijer je izgovorio da nije zadovoljan i da naglašava da nije znao ni za konkretne ljude ni za iznose. Može li se premijer izolirati i prepustiti političku odgovornost ministrici Dalić?

Prva politička odgovornost je da on, ako nije znao za to, je prevaren od Dalić i Ramljaka koji su uživali njegovo ogromno povjerenje koje su zlorabili. To treba dokazati tako da će javno reći da su ga prevarili i da moraju otići. U konačnici , sva je odgovornost na njemu, jer Dalić je njegov osobni izbor, on ju je doveo i dao joj ogromnu moć i bjanko podršku uz veliko protivljenje u vlastitim redovima. Mora snositi odgovornost za kompromitaciju koju je ta žena napravila i vladi i njegovoj vlastitoj stranici.