Vlada krenula u lov na utajivače poreza s računima u HSBC-u

Vijesti 10. velj 201515:20 > 15:23
N1

Hrvatska je krenula u lov na bogataše koji su izbjegavali plaćanje poreza skrivajući svoj novac u švicarskoj banci HSBC.

“Ministarstvo financija jutros je zatražilo preko Porezne uprave i Ureda za sprječavanje pranja novca podatke o hrvatskim građanima koji su klijenti švicarske HSBC banke kako bi se utvrdilo je li bilo poreznih utaja od strane hrvatskih građana”, kaže glasnogovornik Vlade Nikole Jelića.

“Porezna uprava i Ured za sprječavanje pranja novca kontinuirano surađuju s istim institucijama u europskim zemljama, te će tu suradnju iskoristiti i u ovom slučaju”, tvrde iz Vlade za Index.

Podsjetimo, Švicarsku je potresla još jedna bankarska afera, no ovaj put ne samo zbog utaje poreza nego zbog suradnje s kriminalcima te korumpiranim poduzetnicima među kojima su i trgovci oružjem.

U aferi jedne od najvećih svjetskih banaka, u švicarskoj podružnici HSBC-a, navodno su sudjelovali i Hrvati, a Vlada će istražiti je li došlo do utaje poreza.

Naime, sporna banka se našla u središtu skandala nakon izvještaja međunarodnog konzorcija istraživača koji obuhvaća neovisne novinare iz 45 zemalja, u suradnji s BBC-jem, Guardianom i Le Mondeom.  

Prema nekim informacijama, i hrvatski su klijenti u imali 40 računa u švicarskoj podružnici HSBC-a. Radi se o privatnim osobama i o tvrtkama, koje ne moraju nužno biti hrvatske, ali su s Hrvatskom na neki način ipak povezane.

Preko tih računa je navodno obrađeno oko 33 milijuna dolara, a jedan je hrvatski klijent, čiji identitet nije otkriven, imao račun na kojem se nalazilo gotovo 11 milijuna dolara.