Vlada Srbije potvrdila za N1: Vučić dolazi na inauguraciju!

Vijesti 11. velj 201520:52 > 12. velj 2015 09:34
Tanjug/Sava Radovanović

Kako smo jučer neslužbeno doznali, danas nam je i službeno potvrđeno iz Vlade Srbije: Srpski premijer Aleksandar Vučić doći će u nedjelju na inauguraciju novoizabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović!

Iz HDZ-a za N1 su rekli da nisu ovlašteni komentirati dolazak srpskog premijera na inauguraciju jer su “oni samo uzvanici”. “Za protokol su zaduženi Ured predsjednika i Tranzicijski tim Kolinde Grabar Kitarović”.

Nikolić ne dolazi zbog Dana državnosti Srbije

Ranije je srpski predsjednik Tomislav Nikolić izjavio da on neće nazočiti inauguraciji jer se tog dana obilježava Dan državnosti Srbije, te da neki drugi datum svečanosti u Zagrebu ne bi bio sporan.

“Ne pokazujem ni snagu ni junaštvo što 15. veljače neću biti u Zagrebu. Nemam dilemu da je 16. ili 14. ali 15. veljače je dan državnosti Srbije”, istaknuo je Nikolić.

“Svakako ne bih mogao ići u Zagreb, ali razmislio bih da li idem ukoliko bi to bilo nekog drugog dana”, rekao je Nikolić dodajući kako želi dobrosusjedske odnose Srbije i Hrvatske.

“Ne bih se osvrtao na packe, nepristojnosti, vulgarnosti, drskosti koje su stizale iz Hrvatske od različitih ljudi ili ostale bez osude državnog vrha. Da se osvrćem trebao bih prestati razgovarati s Hrvatima, ali nije to interes srpskog i hrvatskog naroda i to treba shvatiti i novi predsjednik Hrvatske”, rekao je Nikolić.

On je ocijenio kako je svojedobno “bio dobar domaćin predsjedniku Josipoviću” izrazivši očekivanje da će dobiti poziv za posjet Hrvatskoj.

Dolazak potvrdili i predstavnici SAD-a i Kine

U srijedu su Sjedinjene Države i Kina objavile da će na inauguraciju doći zamjenica državnog tajnika za energetiku Elizabeth Sherwood-Randall kao i Miao Wei, posebni izaslanik kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Izaslanstvo će voditi zamjenica državnog tajnika za energetiku Elizabeth Sherwood-Randall, a u njemu će biti veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth H. Merten, Hoyt B. Yee, zamjenik pomoćnika državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja i Capricia Penavic Marshall, bivša šefica protokola.

“Miao Wei, posebni izaslanik kineskog predsjednika Xi Jinpinga sudjelovat će na ceremoniji inauguracije hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović”, objavila je Xinhua.

Miao, ministar industrije i informacijske tehnologije, pozvan je na svečanost u Zagreb, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying na redovitom susretu s novinarima.