Radni vijek do 67. godine je samo jedna opcija

Vijesti 14. ožu 201809:19 > 09:21
Damir Spehar/PIXSELL

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić komentirao je najavljenu mirovinsku reformu.

Posljednjih dana spominjala se mogućnost da će radni vijek Hrvata biti produžen do 67. godine života. Ministar kaže kako je to samo jedna od opcija. 

“Mediji su izvijestili samo o opcijama koje se trenutno razmatraju, a cjelovita mirovinska reforma će biti provedena do kraja godine”, kaže ministar. 

“Slijedi nam formiranje radnih skupina i konzultacije s partnerima i poslodavcima, a nakon toga predstavljanje reforme i upućivanje zakona, do kraja drugog kvartala. Cilj nam je prvenstveno osigurati održivost mirovinskog sustava. Imamo 1,2 radnika na jednog umirovljenika i i imamo samo 19 posto ljudi koji su odradili cijeli radni staž, 40 godina. Imamo male mirovine. Pored održivosti sustava, gledat ćemo kako povećati mirovine unutar mogućnosti proračuna”, rekao je Pavić.

Dvaput je naglasio kako ministarstvo razmatra sve moguće opcije. 

“Mediji su izvijestili samo o nekim opcijama koje razmatramo unutar cjelovite mirovinske reforme”, ponovio je ministar. 

“Ono što su dobro izvijestili, mijenjat ćemo zakon i pogledati preporuke Europske komisije da se ostaje dulje u zaposlenosti i preporuke vezane uz rješavanje beneficiranog radnog staža i preporuke za drugi mirovinski stup”, rekao je Pavić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.