Orešković odgovorila Kuščeviću, neće pisati zakon s Rimac

Vijesti 15. ožu 201821:29 > 21:41
N1

Ministar uprave Lovro Kuščević u letvrtak je izjavio da će na izradi novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa surađivati Josipa Rimac, koja je bila kažnjena zbog sukoba interesa, i Dalija Orešković, koja je bila na čelu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa koje je kaznilo Rimac, te da su njih dvije dobra kombinacija za izradu zakona.

No, Dalija Orešković odgovorila je ministru Kuščeviću rekavši da se više ne smatra članicom radne skupine o kojoj on govori.

“Članstvo u radnoj skupini za izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa bilo je članstvo po funkciji. Poziv za sudjelovanje u njoj bio je upućen Povjerenstvu kao tijelu i u njezinu smo radu uime Povjerenstva sudjelovali Davor Ivanjek i ja. U radnoj skupini nismo zastupali svoje osobne stavove, nego stavove Povjerenstva. Iako još nisam primila nikakvu obavijest o prestanku članstva, očekujem da će na moje mjesto doći netko od sadašnjih članova Povjerenstva”, izjavila je za Jutarnji list Orešković.

Ona kaže da je ministar Kuščević njezino dosadašnje članstvo u radnoj skupini očito pokušao iskoristiti da popravi štetu nastalu objavom informacije da je Josipa Rimac na čelu radne skupinu za izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

“Kao članovi radne skupine nismo ni na koji način mogli utjecati na to tko će biti imenovan njezinim voditeljem niti bi to bilo primjereno. S obzirom na javnu percepciju imidža Josipe Rimac, ne postoji, prema mojem viđenju, bitna razlika između toga je li ona na poziciji državne tajnice u Ministarstvu uprave ili je voditeljica radne skupine za izmjenu Zakona o sprječavanju sukoba interesa. To je, međutim, stvar političke prakse i političke poruke koju šalje HDZ. Ako javnu percepciju o sebi žele graditi slanjem takvih političkih poruka, to je njihov problem”, rekla je..

Orešković ističe kako neće ostati radnoj skupini.

“Moji osobni stavovi prema potrebnim izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju sukoba interesa radikalniji su od onih koje sam u toj radnoj skupini zastupala kao članica Povjerenstva.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.