"Predsjednica pokušava u Zagreb dovesti Putina i Trumpa"

Vijesti 25. ožu 201810:44 > 10:52
N1

Analitičarka Jelena Jurišić komentirala je u Točki na tjedan zaoštravanje odnosa članica EU-a s Rusijom nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji.

“Nažalost, bila sam u prvu kad sam rekla da će to trajati svih 6 godina Putinova mandata. Iz ovih poteza se vidi da postoji povezanost pozicije SAD-a i EU-a, ne samo u odnosima prema Rusiji nego i Kini. Na neki način SAD i EU rade ono što su jako željeli spriječiti u Hladnom ratu, spajaju Rusiju i Kinu”, kaže Jurišić.

Je li Putin mislio da će trovanje proći bez posljedica? 

Dokazi za to su?

Činjenica da su sve članice EU-a sada stale iza Velike Britanije. Činjenica je da se radilo o otrovu koji koristi ruska država.

Riječ je otrovu koji je razvijen u SSSR-u koji je uništen u vrijeme razoružanja. 

Vi vjerujete da bi sve članice EU-a izašle s ovavkom oštrom izjavom bez dokaza?

Nadam se da ne bi, ali bojim se da i dalje ne vidimo te dokaze. Gdje su dokazi da je Putin osobno naredio? Ponavljam da je motiv apsolutno čudan, nedostaje motiv zašto bi Rusija išla na čovjeka kojeg je osudila, amnestirala i pustila. U Britaniji žive bivši ruski špijuni koji su pobjegli ruskom pravosuđu. Zašto njih onda nisu ubili? Razlozi za sve sankcije su politički, a ovo je povod, izmišljen i namjerno izazvan.

Je li bilo pametno ili pogrešno od hrvatske predsjednice da pozove Putina?

Predsjednica nije jedini zapadni lider koji je čestitao Putinu. Što se tiče poziva, riječ je o ponavljanju poziva, a telefonski poziv čini se da je riječ o pokušaju predsjednice da u Zagreb dovede Putina i Trumpa.

Koliko je to realno?

Ne zvuči optimistično, ali ako ne dođe do susreta kakvih je bilo u Hladnom ratu, onda kud idemo? Nije predsjednica jedina koja želi ugostiti Putina i Trumpa. To žele i u Sloveniji i u Srbiji. Kontaktirala sam izvore u Rusiji, zasad nitko ne zna ništa o tome.

Što govori neusklađenost predsjednice i premijera u vanjskoj politici?

Nije nam prvi put. Nije dobro da imamo dvije struje, ali po Ustavu oni su sukreatori vanjske politike, svatko od njih se može pridržavati svojih stavova i očito imaju svoje razloge za to.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.