I Ustavni sud zanima kad će novi Obiteljski zakon

Vijesti 07. tra 201820:36 > 20:42
N1

Nakon što je ministrica demografije Nada Murganić rekla da nacrt Obiteljskog zakona koji je opet podigao cijelu buru u javnosti ona nikada nije vidjela - demantirala ju je jedna od autorica tog nacrta profesorica Dubravka Hrabar. No demantirao ju je i sam premijer, kaže, to što je objavljeno je jedna od radnih verzija, no iza nje Vlada ne stoji.

U Nacrtu kojeg je profesorica Hrabar predala, stajao je da roditelj ima pravo na odgoj i obrazovanje u skladu s vjerom – ali i formulacije koje primjerice ne omogućavaju izvanbračnom paru posvajanje djece, potvrdila je jedna od autorica i članica Radne skupine Obiteljskog zakona, koji je ponovno, a to nije prvi put – zaradio bezbroj kritika.

Profesorica Dubravka Hrabar za Jutarnji je list, a za N1 to potvrdila, rekla da je takav Nacrt Zakona dostavljen ministrici i da je ministrica Nada Murganić bila upoznata s onim što je u njemu pisalo. Međutim, pred kamere nije htjela.

Profesoricu Hrabar se u javnosti često povezuje s udrugom “U ime obitelji” Željke Markić. Kaže kako je ona u Ministarstvu posljednji puta bila u veljači i da ne zna postoji li još koja verzija zakona, kao što je to jučer tvrdila ministrica Murganić. Ona pak tvrdi da je objavljena verzija većinom nepotpuna i netočna, ali ni jučer, niti danas nije pojasnila što je točno netočno, a komentara nije bilo niti na istup Dubravke Hrabar koja ju je demantirala. A čini se da nije jedina. Jer objavljena verzija u Jutarnjem listu očito je poznata premijeru.

Međutim, tu verziju Vlada nije amenovala, kaže premijer. Dubravku Hrabar, kaže, cijeni – ali joj je ipak poručio. Kada završimo tek onda će ona završna verzija biti iza koje stoji Vlada, to što govore eksperti i struka ja cijenim, ali politički odabir radi onaj kojeg donosi onaj koji za to ima mandat, tek kada prijedlog vidite na Vladi znat ćete koji je onaj iza kojeg stoji Vlada, poručio je premijer.

A prije toga – usuglašavat će se i s koalicijskim partnerima. Dogovor je to još od lani kada je premijer prekorio ministricu Murganić jer je u javnu raspravu otišao Nacrt Obiteljskog zakona sa spornom definicijom obitelji. HNS se pobunio i tada, ali i jučer. Oštro su poručili da vjera nema što tražiti u obrazovnim institucijama, no dan kasnije ipak – smireniji tonovi.

Saborska zastupnica HNS-a Marija Puh poručuje: “Kada budem vidjela papir i pročitala što piše, mogu komentirati iza toga jer ne želim da se radi senzacionalizam oko nečega što još nije došlo na stol”.

Oporba je jučer redom kritizirala Nacrt kao i ministricu koju su optužili da Hrvatsku želi vratiti u srednji vijek – a bivša ministrica u Vladi Zorana Milanovića Milanka Opačić, koja je također imala problema s Obiteljskim Zakonom – nije bila ništa blaža. Neke joj se promjene posebno ne sviđaju: “Roditeljski plan koji ukidaju je zločinački poduhvat protiv djece, onog trenutka kad dođete na sud imate dva odvjetnička tima koji se tuku kako bi parnica što duže trajala”.

Obiteljski zakon Milanke Opačić suspendirao je Ustavni sud, a ovaj koji je trenutno na snazi također je zaradio desetke zahtjeva za ocjenom Ustavnosti. Ustavni je sud po njima trebao postupati, no kada se Vlada – još ona Tihomira Oreškovića, odlučila za novi Zakon — Sud je po preceduri, zastao s postupcima. Međutim, sada im se više ne čeka, kaže predsjednik Ustavnog suda jer su od Vlade tražili očitovanje.

“Nedavno smo im prije desetak dana poslali dopis u kojem smo ih požurili i tražili da nam kažu u kojoj je fazi donošenje tog novog Zakona, kad se on očekuje kako bi Ustavni sud ocijenio hoće li i dalje čekati”, kazao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Vlada je ovoga tjedna odgovor poslala – no Šeparović kaže – u ovom trenutku nije upoznat sa sadržajem. Ipak ministrica koja ne prestaje izazivati salve kritika najavila je da će pravi Nacrt biti usuglašen s koalicijskim partnerima do kraja svibnja i da tada kreće javna rasprava, koja bi mogla biti izrazito burna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.