Katoličke slikovnice odgovor na gay slikovnicu i Istanbulsku

Vijesti 10. tra 201815:50 > 15:50
N1

Izdavačka kuća Salesiana predstavila je dvije slikovnice "Svako tijelo ima nešto reći" i "Bog ima svrhu za djevojčice i dječake", s ciljem da čitateljima približi katolički pristup rodu, spolu i teologiji tijela.

Tom prilikom razgovarali smo s direktorom izdavačke kuće Selasiana, Mihovilom Kurkutom, koji nam je objasnio koji je cilj slikovnica. U Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku uz predstavljanje slikovnica bit će organizirane tribine po nazivom “Muško i žensko. Točka”.

Koji je cilj slikovnica?

Još u devetom mjesecu smo našli zgodna izdanja jedne američke izdavačke kuće koja provodi teologiju tijela za mališane pa sve do odraslih uzrasta. I zamislili smo da uputimo djeci i svima koji su zainteresirani, da približimo djeci što znači spolnost, što znači tjelesnost i kako se djeca s time suočavaju. To je za dob djece od četiri do sedam godina. Ima čak i slikovnica koje su za manju dob, a ima i za stariju dob.

O čemu govore?

To su slikovnice prevedene s engleskog jezika. Radi se o timu koji vodi Monica Ashour, poznata američka spisateljica, koja vodi edukacijski tim koji provodi teologiju tijela po cijeloj Americi.

Na jedan jednostavan, dječiji način, počevši od njihovog iskustva što oni percipiraju sami, što znači da ako govorimo o muškomu i ženskomu je da su dječaci i djevojčice u mnogočemu jednaki i slični, a u mnogočemu različiti. Tako djevojčica ima drugačije tijelo. Kad odraste ona će biti mekanija, tako piše u slikovnici, i ona će se šminkati i možda će postati mama. A muškić će imati mišiće i bradu i možda će postati tata.

Gdje će se moći čitati?

Slikovnice su ponuđene svakome, svim knjižarama i vrtićima i školama ako su zainteresirani. Ove knjige su zanimljive odgajateljima i roditeljima jer i njima pomaže da daju one vrijednosti u koje te obitelji vjeruju.

N1

Jesu li slikovnice odgovor na slikovnicu Moja dugina obitelj?

To u ovom trenutku tako ispada jer se poklopilo s ovom raspravom u društvu i s time što su drugačije slikovnice bile u ponudi. To nije bila naša namjera, mi smo počeli i ranije nego što smo saznati za te slikovnice. Ali svakako mogu biti alternativa kako obitelji mogu vidjeti različite vrijednosti našega društva. Našem društvu nedostaje da upoznamo jedni druge, slušamo jedne druge, makar se nečemo u nekim stvarima složiti. To treba dati našoj djeci i ne treba im davati konfuziju. Društvo se pokazalo nezrelo, napadamo se bez argumenata. Svako je za dijalog potrebno dvoje, potrebna je istina i prihvaćanje druge osobe kakva je, a ne kakva bi trebala biti.

Slikovnice izlaze sada kada se raspravlja o Istranbulskoj konvenciji?

Mi smo pripremali slikovnice i prije, ali kada smo vidjeli o čemu se radi požurili smo izdavanje, jer smo vidjeli da je dobar trenutak. Naše društvo nije sazrelo tu situaciju i ovo je politički prenametnuto danas. I da smo bolje znanstveno i dijaloško razgovarali možda ne bi bilo ovakvih prijepora. Politika ne sluša čovjeka i nameće ritmove.

Spominje li se pojam roda?

Da, govori se o muškom i ženskom, o spolu, o društvenim ulogama na jednostavan i dječiji način. Tu nema nametanja. Ali mi govorimo iz krščanske antropologije. Bog je stvorio dječaka i djevojčicu, oni se mogu igrati, mogu igrati iste igre, ali u nekim stvarima su različiti. Spol i rod su dio istog identiteta. Oni nisu zamjenjivi ali su komplementarni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.