Tireli za N1: Politička ljevica se mora ujediniti!

Vijesti 16. velj 201522:00 > 22:04
N1

Gošća Dnevnika Sandre Križanec bila je predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli.

U nedjelju su pomalo u sjeni predsjedničke inauguracije Hravtski laburisti dobili novu predsjednicu. Dosadašnja v. d. predsjednica Nansi Tireli porazila je većinom glasova Antuna Kapraljevića.

Dolazite na čelo Hrvatskih laburista u trenutku kad se podrška Vašoj stranci topi. Zašto se ta podrška istopila?

“Niski nam je rejting, ali to ne znači da nema odgovornih ljudi koji su spremni voditi stranku i da ponovno budemo parlamentarna stranka na idućim izborima.

Zašto vaši zastupnici napuštaju Laburiste?

“Pokazali smo da smo jedinstvena stranka. Pojedinci odlučuju sami za sebe, ali to nema veze sa strankom”.

VEZANA VIJEST

Za vas će neki reći da govorite samo ono što vam kaže bivši šef Lesar. Razilazite li se Vi i u čemu s gospodinom Lesarom?

“To nije ni najmanje tako. Ja Lesara izuzetno poštujem, a poštuje ga veliki dio hrvatske javnosti. Ono što je loše reći ću da se s time ne slažem. Odgovornost je sada moja i nikad se iza nikoga nisam skrivala. Mi smo oboje u Saboru. Detalj gdje se manje slažemo su poduzetnici i njihova prava u odnosu na prava radnika. Tu u većini slučaja pokušavamo doći do zajedničkog dogovora”.

Za razliku od desnice koju je Karamarko uspio objediniti, ljevica je fragmentirana. Za Vaše biračko tijelo bore se osim SDP-a i Živi zid i ORaH i Radnička fronta. Zašto bi birači glasovali za Vas, a ne za njih?

“To su oni birači koji reagiraju u trenutku. Ako je netko tko je tražio konsenzus na lijevici onda sam to ja. Već dva mjeseca ih pozivam na ujedInjenje zbog okrupnjavanja desnice. Ljevica se sve više raslojava što je greška”.

Ima li šanse za koaliciju s SDP-om?

“Spekulira se o koalicijama, ali nikad nije bilo govora o koaliciji s SDP-om. Ne u koaliciju s bilo kim samo zbog nekoliko mandata. Najizglednije je da na izbore idemo sami. Želimo naći stranke koje će pristati na naše točke programa koje imamo. Mi nećemo trgovati saborskim foteljama.

Koji je vaš komentar na inauguraciju nove predsjednice?

“Ono što smo jučer čuli od predsjednici bilo je u ugodnom tonu i daje nade. Ostaje nam da vidimo kakva će biti realizacija njenih obećanja iz kampanje i onoga što je rekla na inauguraciji”, zaključila je Tireli.