Afera Patria: "Presuda nema nikakve posljedice za Hrvate"

Vijesti 16. velj 201522:21 > 22:26
N1

Finski sud u Haemeenlinna u ponedjeljak je osudio dva menadžera kompanije Patria zbog podmićivanja prilikom prodaje oklopnih vozila Hrvatskoj 2007. Sve je za N1 komentirao istraživački novinar Saša Leković.

Kazna još nije pravomoćna, ali je sada nastala zanimljiva sutuacija jer je riječ o istim Patrijinim menadžerima koje je sud nedavno zbog nedostatka dokaza oslobodio u slučaju optužaba za korupciju slovenskih dužnosnika, prilikom ugovaranja oklopnih vozila za slovensku vojsku?

“Zanimljivo je da ta presuda isto nije pravomoćna. Janez Janša je u zatvoru za mito za koje finskim menadžerima nije dosuđeno. Kad bi ova presuda bila pravomoćna ne bi imala nikakve posljedice za Hrvate”

U hrvatskom slučaju afere Patria riječ je o ugovoru iz 2007. između  Patrije i kompanije Đuro Đaković od 112 milijuna eura, što mislite kuda sad i u kojem smjeru što se Hrvatske tiče može sve otići?

VEZANA VIJEST

“Bila su dva ugovora. Ovi iznosi koji se spominju u presudi i optužnici su manji nego ranije. Za Hrvatsku se spominje milijun i pol eura koji su uplaćeni na račun austrijske tvrtke koja je bila posrednik. USKOK bi trebalo pitati je li počela ikakva istraga. Ovo nema nikakve pravne posljedice za Hrvate. Bilo bi zanimljivo vidjeti je li u Hrvatskoj ikada pokrenuta ikakva istraga o ovome”, zaključio je Leković.

Podsjećamo, na po godinu i osam mjeseci zatvora uvjetne kazne i globu od 297.000 eura osuđeni su izvršni podpredsjednik Patria Vehicles Heikki Hulkkonen i predstavnik Patrije za Hrvatsku Reijo Niittynen, dok je direktor prodaje Tuomas Korpi oslobođen optužaba.

Suci su odluku donijeli jednoglasno, rekao je za STA finski tužitelj Jukka Rappe.

Kazna još nije pravomoćna, a Rappe tvrdi da je s time nastala zanimljiva situacija jer je riječ o istim Patrijinim menadžerima koje je sud nedavno zbog nedostatka dokaza oslobodio u slučaju optužaba za korupciju slovenskih dužnosnika, prilikom ugovaranja oklopnih vozila za slovensku vojsku. Krajem mjeseca na žalbu tužiteljstva sud će o njihovoj krivnji naime ponovo odlučivati.