Bili smo jasni o Vulinu, volimo teatar, ali ne u svojoj kući

Vijesti 24. tra 201813:47 > 13:56
N1

Na Brdu kod Kranja održan je sastanak na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) na kojemu je sudjelovao i premijer Andrej Plenković, a razgovaralo se o proširenju Europske unije, sigurnosti, perspektivi za mlade i digitalnoj preobrazbi društva, što su prioritetna područja slovenskoga predsjedanja SEECP-om.

Premijer Andrej Plenković je nakon sastanka kazao da je tijekom ručka neformalno razgovarao sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom.

“Za države članice EU ovo je bila prilika da damo podršku drugim državama u procesu ulaska u EU. Očekujemo da svaka od šest zemalja napravi napredak i ubrza proces približavanja EU”, kazao je Plenković i rekao da se susreo sa Zvizdićem i Haradinajem.

Na pitanje je li se sastao sa slovenskim premijerom Cerarom kazao je da su razgovarali na ručku. “Miro i ja smo dosta razgovarali na ručku, ali neformalno. 3. lipnja su izbori u Sloveniji. Novi sudski postupak nije rješenje za otvorena pitanja. A što se tiče presuda hrvatskih sudova u vezi NLB, moramo poštivati vladavinu prava. Hrvatski sudovi djeluju neovisno o Vladi i ne utječeno na te presude”, kazao je Plenković.

“Jedino pravo otvoreno pitanje sa Slovenijom je pitanje granice, a nikada o tom pitanju nismo govorili smirenije. Žao mi je što nismo našli konsenzus. Mi smo Sloveniji ponudili pravično rješenje”, rekao je Plenković i dodao da je Sabor jednoglasno donio odluku da izađemo iz arbitraže.

“Sad ćemo pričekati da prođu izbori u Sloveniji pa ćemo nastaviti dijalog. Važno je da se ovaj problem ne prelijeva na ljude i žao mi je što imamo ovaj slučaj sa ribarima u Savudriji”, kazao je Plenković. Kazao je da bi za Sloveniju bilo dobro kada bi Hrvatska ušla u Schengen.

“Volimo teatar, ali ne u svojoj kući”

Na pitanje je li razgovarao sa srbijanskom ministricom Jadrankom Joksimović o otvorenim pitanjima između dviju država rekao je da nisu razgovarali. “Nismo razgovarali, samo smo se pozdravili. Nismo se doticali tema iz naših bilateralnih odnosa”, kazao je Plenković i dodao da je očekivao da će premijerka Ana Brnabić biti na sastanku na Brdu kod Kranja.

Na pitanje je li došlo vrijeme da se preispita saborsko pokroviteljstvo nad obilježavanjem Bleiburga, Plenković je kazao da je važno da se “poštuju austrijski propisi i da na tom mjestu ne budu korištena obilježja koja su protivna austrijskom zakonu”.

Na pitanje kakvu protumjeru Srbije očekuje zbog proglašavanja ministra Aleksandra Vulina nepoželjnim u Hrvatskoj, Plenković je rekao da ne zna kakva bi ta protumjera mogla biti. “Donijeli smo odluku o Vulinu jer smatramo da u odnosima dvije države treba smanjivati tenzije i dati prostor konstruktivnom razgovoru. Kao Vlada smo napravili važne iskorake u odnosima sa Srbijom. S obzirom na Vulina smo bili jasni i mogu reći: volimo teatar, ali ne u svojoj kući”, kazao je Plenković.

U vezi kritika iz BiH u vezi gradnje Pelješkog mosta, Plenković je kazao da će se on izgraditi. “Jasno je da je on na hrvatskom teritoriju”, rekao je Plenković.

N1

Podsjetimo, nakon sastanka slovenski premijer Miro Cerar rekao je da je danas kratko s Plenkovićem razmijenio “nekoliko riječi” o pitanjima implementacije arbitražnog sporazuma, kojeg Hrvatska ne priznaje i o slovenskom zahtjevu za posredovanjem Europske komisije u slučaju Ljubljanske banke.

Na novinarsko pitanje je li bilo riječi o arbitraži, o odnosima s Hrvatskom, Cerar je kazao: “Slovenija, a i ja, je otvorena za dijalog s Hrvatskom kada je on moguć i ima smisla. Danas sam se kratko susreo s Plenkovićem i razmijenili smo nekoliko riječi o tim stvarima. Još smo u slijepoj ulici. Uputili smo pismo EK vezano uz arbitražni sporazum i zamolio sam EK da uspostavi medijaciju u vezi Ljubljanske banku. Slovenska Vlada i ja smo otvoreni za dijalog, ali onda kada ima smisla”, zaključio je Cerar.

Na pitanje zašto je odlučio zatražiti medijaciju EK oko Ljubljanske banke baš sada i ima li tajming veze s arbitražom rekao je da su kod Ljubljanske banke za Sloveniju “problem da sudovi u Hrvatskoj donose pravomoćne odluke koje su po Sloveniji protupravne i smatramo da nisu prihvatljive”.

“Bili smo primorani tako reagirati. Prošle godine je prošlo šest mjeseci za implementaciju arbitraže, a Hrvatska nije poštovala obveze i morali smo reagirati. Inače imamo dobrosusjedske odnose, ali nećemo popustiti kada se radi o našim interesima”, rekao je Cerar.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji također sudjeluje na sastanku u Brdu kod Kranja, najavio je danas posjet Hrvatskoj. Na pitanje je li danas s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarao o Pelješkom mostu, Zvidzić je odgovorio: “Dogovorili smo moj posjet Hrvatskoj koji će uslijediti vrlo brzo, razgovarat ćemo i o drugim otvorenim pitanjima kao što je zbrinjavanje nuklearnog otpada.”

Podsjetimo, proces suradnje u jugoistočnoj Europi pokrenut je 1996. godine u Sofiji u cilju jačanja regionalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti, a sudionice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldova, Rumunjska, Srbija, Turska, Slovenija te Kosovo.

Hrvatska je predsjedala SEECP-om dva puta, od 2006. do 2007. te od 2016. do 2017. godine. Do sredine godine inicijativom predsjedava Slovenija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.