Što misle o svom radu? 42 posto sudaca dalo si čistu desetku

Vijesti 08. svi 201807:42 > 07:51
Freeimages/creationc

Hrvatski suci relativno su zadovoljni okružjem u kojem rade, a prilično visoko cijene i vlastiti rad.

Pokazali su to rezultati istraživanja koje je Europska mreža sudbenih vijeća provela među 11.712 sudaca iz 26 europskih država, a koje je predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa priložio svom prvom izvješću o stanju sudbene vlasti koje je prošlog tjedna podnio Saboru.

U istraživanju je sudjelovalo 119 sudaca iz Hrvatske, koji su vlastiti rad na ljestvici od jedan do 10 ocijenili prosječnom ocjenom 8,3. Njih 42 posto smatra da rade besprijekorno i daju si “čistu desetku”, 20 posto sebi daje ocjenu devet, no ima i onih ekstremno samokritičnih, piše Večernji list.
Dva posto sudaca smatra tako da za svoj rad zaslužuje ocjenu nula. Iako je riječ o vrlo malom broju (dvoje ili troje sudaca), neobično je da netko na takvom položaju smatra da mu je kvaliteta rada ravna nuli.
‘Nisam čitao izvješće, ali uvijek imate ekstreme koji se možda ne shvaćaju ozbiljno. Kada imate 119 njih, makar bili suci, uvijek možete naići na neozbiljne ljude’, komentirao nam je zamjenik predsjednika Hrvatske udruge sudaca Marin Mrčela.

Takvih sudaca ima i u drugim zemljama uključenim u istraživanje (Albanija, Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Letonija, Litva, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo), no njihov udio u ukupnom broju ispitanih upola je manji – da im je kvaliteta rada ravna nuli misli ih jedan post, piše Večernji list.