Tvrtka kažnjena s 40.000 kuna zbog ugovora na određeno

Vijesti 16. svi 201807:09 > 07:15
Ilustracija

Križevačka tvrtka platit će kaznu jer je dvjema zaposlenicama više od 30 puta produžila ugovor o radu na određeno vrijeme.

Nepravomoćnu presudu, kojom je tvrtka kažnjena s 40 tisuća kuna, a njezina izvršna direktorica za ugostiteljstvo s četiri tisuće kuna novčane kazne, donio je nedavno Prekršajni sud u Bjelovaru,  piše Telegram.

Naime, inspektori su u nadzor u restoran u Krapini došli u srpnju 2016. godine te zatekli tri radnice zaposlene na određeno vrijeme – konobaricu i dvije pomoćne kuharice. Ukupno je u krapinskom restoranu radilo troje zaposlenih na neodređeno te petero onih koji su imali ugovore o radu na određeno vrijeme.

Jedna konobarica je imala ugovor o radu na određeno vrijeme i to od sredine lipnja do sredine prosinca 2016. Njezina kolegica koja je radila u kuhinji, zbog privremenog povećanja posla također je zaposlena na određeno. Međutim, ugovore s njom direktorica je sklapala 36 puta – od sredine veljače 2014. do kraja rujna 2016. Ni druga pomoćna kuharica nije dobila stalni posao, već je od početka svibnja 2014. do kraja rujna 2016. 32 puta zaposlena na određeno.

U stvarnosti je to izgledalo tako da je pomoćna kuharica zaposlena 10. ožujka 2014., pa ponovno 1. travnja, pa 1. svibnja i tako sve do rujna te godine. Onda je novi ugovor o radu na određeno dobila 20. listopada, pa 17. studenog, pa 1. prosinca, te 13. prosinca 2014. Uslijedili su novi ugovori svakih 15 ili 30 dana i tijekom 2015. godine. Svi ugovori bili su sklopljeni za obavljanje poslova pomoćnog kuhara u restoranu u Krapini.

Druga pomoćna kuharica prošla je slično. I s njom je direktorica potpisivala ugovore o radu na određeno vrijeme zbog povećanog obujma posla. Svaki mjesec novi ugovor. Sud je utvrdio da je direktorica u tvrtki imala ugovor na neodređeno vrijeme još od 2009. godine.

Iz tvrtke su na sudu negirali krivnju tvrdeći da ugovor o radu na određeno vrijeme s pomoćnim kuharicama nije sklapan duže od tri godine kao što to brani Zakon o radu. Evidentno, rad na određeno trajao je kraće od dvije godine. Međutim, inspekcija je tvrtku prijavila za kršenje zakonske odredbe prema kojoj poslodavac s istim radnikom smije sklopiti uzastopni ugovor o radu na određeno vrijeme samo ako za to postoji objektivan razlog. Taj poseban razlog mora u ugovoru biti i naveden.

“Povećanje obujma posla objektivan je razlog koji smo i naveli”, tvrdila je predstavnica tvrtke na sudu, što je potvrdila i sama direktorica. Uvjeravala je sud kako radnice koje su imale sklopljene ugovore o radu na određeno vrijeme nisu ni na koji način bile u nepovoljnijem položaju od ostalih zaposlenika.

Ipak, sud je utvrdio da sklapanje ugovora o radu na određeno tijekom dvije godine i više ne predstavlja privremeni obujam povećanja posla kako to predviđa Zakon o radu. Zato su ovakvi ugovori bili potpisivani na štetu radnica te je tvrtka u konačnici kažnjena. Zakonom je za tvrtke predviđena kazna od 31-60 tisuća kuna, a ova od 40 tisuća po mišljenju suda primjerena je ovom prekršaju, kao i činjenici da je ista firma i ranije već višestruko prekršajno kažnjavana, piše Telegram.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.