Jurčić: Nema opasnosti od ruskog kapitala

Vijesti 04. srp 201812:43 > 12:50
N1 Hrvatska

Ljubo Jurčić komentirao je za N1 današnje ročište oko nagodbe za Agrokor.

“To je više ročište nego suđenje, zbog brojnosti je zanimljivo”, kaže Jurčić. Čudi ga što postoje dvojbe oko potraživanja: “Može biti štamparska greška, a netko može reći i da nisu dovoljno precizno radili.” 

Jurčić kaže da bi bilo dobro da se nagodba postigne i da se sve napokon završi, no ističe da su ruske banke ionako na početku dale 100 milijuna da ne dođe do blokade, da su bile spremne dati još novca za restrukturiranje Agrokora, a onda je Vlada donijela zakon da bi nakon godine dana sve opet napravilo puni krug.

“…da bi se došlo do toga da ruske banke opet imaju glavnu riječ. One zbog svojih potraživanja imaju na to pravo, vjerojatno su to dogovorili i s američkim i hrvatskim financijskim institucijama. Opet se napravio puni krug.”, kaže Jurčić

Upozorava da je problem Lex Agrokora što su koncesije prebačene na novog vlasnika. Koncesija nije obična licitacija, objašnjava Jurčić, nego se daje nacionalno bogatstvo, vi morate provjeriti “krvna zrnca” onoga kojem dajete koncesiju.

“Sada može doći strvinarski fond i uzeti koncesiju na Jamnicu, na vodu, na nacionalno bogatstvo”, zaključuje. 

Jurčić smatra da ruski kapital nije opasan.

“Opasnosti sa strane nema, nama je opasnost naša Vlada i pitanje zna li prepoznati prijetnje iz vana i zaštiti se. Nažalost, Vlada to ne prepoznaje u mjeri u kojoj bi te opasnosti trebala prepoznavati, niti je izgrađen sustav institucija koje bi trebale državu zaštititi, poručio je ekonomski stručnjak.

Uskoro video..

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.