Prijete li nam poplave i ovoga proljeća?

Vijesti 24. velj 201512:55 > 13:53
N1

Prema većini dugoročnih prognoza koje u sebi nose i veću vjerojatnost ostvarivanja, nema naznaka da će proljeće biti tako kišovito kako se u medijima ovih dana piše. No, ono što jest sigurno je da je snježni pokrivač ove zime značajan i da će svi vodotoci koji se pune iz Alpskog i Dinarskog gorja dobiti mnogo vode pri topljenju snijega.

Stoga bi trebalo svakako računati na mogućnost povremenog izlijevanja nekih rijeka iz njihovih korita i treba poduzeti određene pripremne mjere.

Neposredne vremenske situacije u kojima bi se tome snijegu pridružila i eventualna obilnija kiša pratit ćemo kako to bude moguće, u našim svakodnevnim prognozama.

Vrijeme danas

Sa zapada je stiglo novo jače naoblačenje i sve češća i izraženija kiša. Najviše kiše opet se očekuje u srednjoj i južnoj Dalmaciji te na riječkom području. Na nadmorskim visinama iznad 600 metara u Gorskome kotaru već će tijekom prijepodneva početi padati snijeg, a snježna će se granica spustiti u drugom dijelu dana i do nizina, pa se Gorskom kotaru i Lici te u zapadnoj Bosni očekuje stvaranje snježnog pokrivača, a mokroga snijega bi moglo biti u u dijelu središnje Hrvatske.

Vjetar u početku većinom slab južnih smjerova, na južnom Jadranu jako jugo, a u istočnoj Srbiji umjerena topla košava. Već prijepodne je zapuhao umjeren sjeveroistočnjak, u sjeverozapadnom području s jakim udarima, a na sjevernom Jadranu posdlijepodne će se dići bura koja će na uobičajenim dijelovima pod Velebitom imati olujne, pa i orkanske udare.

Temperatura zraka danju slična kao jučer, najhladnije na zapadu uz temperaturu oko 6, 7 stupnjeva, a najtoplije u centralnoj Srbiji i Vojvodini gdje temperatura može dosegnuti i 18 stupnjeva što znatno odskače od prosjeka za ovo doba godine. Prosjek je naime oko 8.

Iduće noći podjednako toplo kao u noći koja je za nama, uglavnom od 2 do 8, na moru i u Hercegovini od 5 do 10 stupnjeva. Najhladnije će biti na sjevernom Jadranu gdje će osjetu hladnoće značajno doprinositi hladan vjetar.

Srijeda, četvrtak i petak

Sutra će se opet oborine proširiti i na Srbiju i veći dio BiH. Pritom će u gorju padati snijeg uz stvaranje novog snježnog pokrivača. U većem dijelu Hrvatske padat će kiša.

U četvrtak još u početku slabe oborine pri čemu malo snijega može pasti i ponegdje u nizinama, ali bez zadržavanja na tlu. Tijekom dana se očekuje postupno smirivanje vremena.

U petak na moru i u Hercegovini pretežno sunčano, u nizinama Hrvatske i BiH u početku tmurno, zatim postupno kidanje naoblake. Na istoku će kiša polako slabjeti i prestajati.