Pobunjeni SDP-ovci: Kritizirati vodstvo je pravo i obaveza

Vijesti 31. srp 201811:49 > 12:05
N1 (ilustracija)

Četvorica suspendiranih SDP-ovaca, Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Vedran Babić, danas podnose žalbu na suspenziju. Podsjetimo, njih je zbog zahtjeva za ostavkom šefa stranke Davora Bernardića i kritika na račun vodstva stranke, suspendirao Glavni odbor.

SDP-ovci u žalbi tvrde da je prekršen Statut stranke te da je prekršena procedura prilikom njihove suspenzije. Tvrde da je prekršen članak 31. stavak 7. 

“Da bi odluka pojedinog gradskog ili općinskog odbora SDP-a o suspenziji bilo koga od nas bila pravovaljana, taj bi odbor prvo morao na jednoj sjednici (na koju moramo biti uredno pozvani) morao donijeti odluku o pokretanju postupka, da bi tek na sljedećoj (na koju opet moramo biti uredno pozvani i obaviješteni o čemu će se raspravljati) mogao odlučivati o stegovnoj odgovornosti. Suprotno tome na sjednici Glavnog odbora SDP-a održanoj dana 14. srpnja 2018. godine predsjednik istog tijela nije dopustio niti da se čitav zahtjev umnoži i podijeli kako članovima Glavnog odbora koji su odlučivali o sankcijama, tako čak niti kolegama koji će biti sankcionirani”, pojašnjava se u žalbi. 

Suspendirani članovi također tvrde da su im: “…uskraćena elementarna prava na iznošenje obrane propisana kako Statutom, tako i drugim aktima koji se moraju primjenjivati u svakom demokratski uređenom sustavu pa i u stranci koja u svojem nazivu ima riječ demokratska”.

Kritizirati vodstvo je pravo i obaveza

Osim proceduralnih pogreški, u žalbi su SDP-ovci ušli i u meritum stvari tj. razloge njihove suspenzije.

“Pravo na sadržajnu, opravdanu i konstruktivnu kritiku temelj je svake demokratske organizacije, što SDP mora biti ako želi opstati na političkoj sceni. To pravo moraju imati svi članovi, a odgovorno prihvaćati takvu kritiku sva kolektivna i pojedinačna tijela stranke. Ne možemo prihvatiti teze kako je opravdana i objektivna kritika nekakvo „rušenje stranke“, jer je ona naprosto apsurdna, kao niti tezu da se u demokratskom društvu 21. stoljeća svi unutarstranački odnosi trebaju kriti od javnosti kao što zmija krije noge.

Kritiku su u ovome slučaju iznosili mnogobrojni ugledni članovi SDP-a, pobjednici na lokalnim i drugim izborima, gradonačelnici, načelnici općina, bivši i sadašnji župani, dakle ljudi koji su upravo svojim dugogodišnjim radom i zalaganjem najviše doprinijeli dobrom rejtingu i uspjehu SDP-a, njegovoj izgradnji i jačanju na terenu. Nasuprot njima, tuže ih i obračunavaju se s njima kroz institucionalno nasilje, prijetnjama i manipulacijama oni koji iza sebe nemaju nikakve rezultate u stranačkom radu, oni koji su svoje lokalne organizacije doveli na rub uništenja, a ugled u javnosti im je sveden na katastrofalnu razinu te svojim djelovanjem guraju SDP prema provaliji iz koje nema povratka.

S punim pravom smatramo da je naše pravo i obveza kritizirati smjer SDP-a ako ga smatramo lošim i rad Predsjednika SDP-a kada on svoj posao ne radi dobro. Smatramo da bi upravo suprotnim činjenjem nanosili tešku i trajnu političku štetu SDP-u, na što nismo spremni.

Zbog toga pozivamo naslov da uzme ovu žalbu u razmatranje te da i iz sadržajnih razloga ovu Odluku poništi, jer ono na čemu ju je Glavni odbor SDP-a temeljio ne odgovara istini”, stoji u žalbi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.