Božinović: Sigurnosno stanje u Hrvatskoj vrlo dobro

Vijesti 23. kol 201815:19 > 15:21
N1

U Izvješću o obavljanju policijskih poslova za prošlu godinu koju je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak podnio Vladi zaključeno je da je stanje sigurnosti u Hrvatskoj vrlo dobro.

Izvješće sadrži presjek važnijih projekata i postignuća MUP-a te pregled policijskih poslova organiziranih u Ravnateljstvu policije na nacionalnoj razini i 20 policijskih uprava, izvijestio je MUP.

Među značajnijim rezultatima navedeno je provođenje djelomične reorganizacija MUP-a. „U kontekstu suzbijanja terorizma, korištenja podatkovnih resursa i održavanja povoljnog stanja u području informacijske i kibernetičke sigurnosti važno je istaknuti ustrojavanje Odjela za informacije o putnicima u zračnom prometu te Službe kibernetičke sigurnosti, čime su osnaženi kapaciteti kriminalističke policije“, stoji u izvješću.

Navodi se i da je zabilježen pad ukupnog kriminaliteta jer je zabilježeno 83.047 kaznenih djela što je za tri posto manje od prethodne godine „uslijed intenziviranja proaktivnog načina rada policije i jačanja preventivnog djelovanja“.

Božinovič ističe i da je od osobitog značaja činjenica da se Hrvatska temeljem Odluke Vijeća EU spojila na Schengenski Informacijski Sustav.

„Do kraja 2017., dakle u samo šest mjeseci korištenja sustava, Republika Hrvatska ostvarila je iznimne rezultate i svrstala se među prvih pet država članica po broju pronalaska osoba i predmeta koji se potražuju putem SIS-a. Nadalje, uloženi su svi raspoloživi institucionalni, financijski i administrativni kapaciteti kako bi se dostigli standardi izgrađenosti graničnih prijelaza i objekata za prihvat i smještaj nezakonitih migranata i tražitelja azila, tehničke opremljenosti i obučenosti granične policije“.

U pogledu nadzora državne granice, odnosno suprotstavljanja krijumčarenju migranata, ministar ističe da je hrvatska policija na graničnim područjima osnažila je sve svoje kapacitete.

„Zahvaljujući usmjerenom i koordiniranom djelovanju policijskih snaga, unatoč neznatnom povećanju broja prelazaka državne granice u odnosu na 2016. godinu, broj evidentiranih kaznenih djela povezanih s ilegalnim prelascima je udvostručen. U 2017. godini zabilježeno je 365 predmetnih kaznenih djela što je povećanje za 134 %, a što također ukazuje na proaktivno djelovanje policije u odnosu na krijumčarenje migranata“, stoji u izvješću.