Varga o aferama: To su insinuacije i podmetanja

Vijesti 09. lis 201413:38 > 14:23
N1

Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je u četvrtak da će s ministrom financija Borisom Lalovcem razgovarati o izlasku Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz državne riznice, čim dobije poziv Ministarstva financija.

U Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju stoji da HZZO izlazi iz riznice 1. siječnja iduće godine, rekao je Varga u vezi mogućnosti, koju je spominjao Lalovac, da se još jednom odgodi najavljeni izlazak HZZO-a iz riznice, osim ako se strukturnim mjerama u zdravstvu dodatno ne uštedi oko milijardu kuna.

Komentirajući nesuglasice u vezi datuma izdvajanja HZZO-a, premijer Zoran Milanović je poručio kako čeka da se ministri zdravlja i financija dogovore o tom pitanju, a on će podržati najracionalnije rješenje.

Upitan na koji način misli postići uštede u zdravstvenom sustavu, Varga je ustvrdio kako su uštede moguće kroz bolje i učinkovitije upravljanje zdravstvenim novcem.

“Prostor za uštede u zdravstvu postoji na temelju globalnog i cjelovitog te boljeg i učinkovitijeg upravljanja novcem, ne samo sukladno Zakonu o državnom proračunu, nego i prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju. Ta dva zakona su sada u koliziji, a s izlaskom HZZO-a iz riznice to se ispravlja”, kazao je Varga.

Komentirajući učestale medijske napise o aferama koje ga prate, Varga je ustvrdio kako afere zapravo ne postoje već se radi o podmetanjima. Ta su podmetanja, kaže, počela nakon što je pokrenuo reviziju javne nabave u zdravstvu, otprilike zna tko iza toga stoji, a prestat će nakon što ciklus javne nabave ponovno započne na transparentnim osnovama.

“To nisu nikakve afere nego insinuacije, konstrukcije i podmetanja. To se nije dešavalo dok nije počela revizija javne nabave, no to je očito normalan tijek života političara u Hrvatskoj”, rekao je Varga.