"Dođe li do većeg raskola u HDZ-u – ići ćemo na izbore"

Vijesti 16. ruj 201810:46 > 10:47
N1

Buran tjedan u Europskom parlamentu u Točki na tjedan analizirao je profesor s Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek.

“Nešto što je premijer rekao je najvažnije. Imamo niz otvorenih pitanja s Mađarskom, i to bi mogao biti uteg. To je glavni razlog. Europska pučka stranka dugo nije ništa poduzimala protiv Orbana. Ima sličnih kršitelja europske pravne stečevine i na socijalističkoj strani. Hrvatska nije veliki igrač i u ovom trenutku ne želi zaoštravati otvorena pitanja s Mađarskom. Ovo prije svega ima simboličko značenje i ne vjerujem da će doći do sankcija. Siguran sam da će imati posljedica na sredstva koja će se iz europskog proračuna dodijeliti Mađarskoj, i Poljskoj”, rekao je Zakošek.

Orban ima sve više pristaša. 

VEZANA VIJEST

Pitanje migracija je glavni razlog zašto su populističke stranke u Italiji došle na vlst. Oni će sad iznuditi neke ustupke od EU-a. Istočnoeuropske zemlje dosad nisu bile na udaru migrantskog vala. Riječ je o ideologiziranju straha od migranata koji kod građana postoji. Iza toga se skriva jedna sprega snažnih ekomomskih intersa i vladajuće većine. To je jedna vrsta oligarhijske vladavine koja je moguća i u EU-u. U godinama pred nama će biti sve vidljiviji taj rascjep. Transformacija 90-ih je bila manje uspješna u istočnoj Europi. Treba imati na umu i dimenziju privatnih interesa.

Hoće li to promijeniti kartu EP-a? Iduće godine su izbori.

Italija ima mnogo zastupnika, ojačat će neke protestne stranke. U zapadnoj i južnoj Europi etablirane stranke se trude naći odgovor, nisu bespomoćne. Macron je odgovor centra na populističke izazove. Očekujem da će europski izbori rezultirati porastom zastupljenosti ekstremno desnih i populističkih stranaka, ali da će stranke desnog centra zadržati većinu. Naravno da će to utjecati na teme, klimu… Ipak, i RH bi poruka trebala biti da se može nešto učiniti, da se rješavaju problemi i da se stvari nazivaju svojim imenom.

Kako komentirate promjene u Hrvatskom saboru?

Sukobi koji dolaze do izražaja rezultiraju time da pojedinci napuštaju stranke. Ne možemo mijenjati temeljnu instituciju parlamentarizma da je mandat individualan. Neki drugi detalji nisu dobro postavljeni. Zašto samo tri zastupnika mogu formirati klub? Što je s koalicijama? To koaliranje je imalo smisla kad je HDZ imao dominantnu poziciju. Pitanje izbornog praga kod nas je loše riješeno. Treba razmisliti da za cijelu zemlju vrijedi isti izborni prag… Postojeći odnosi su u interesu stranaka. Promjene se događaju tako da vladajući ostvaruju svoje interese. Umjesto toga, možda će pritisak referendumskih inicijativa jednog razboritog premijera potaknuti da inicira promjene. Sad je kasno, ali možda u narednom razdoblju.

Prijevremeni izbori?

Nitko ne može reći hoće li se oni dogoditi. Koalicije interesa nisu sklone izborima. To su oni koji neće u sljedećem krugu dobiti mjesto u parlamentu. Veće su šanse da vladajuća većina izdrži do kraja mandata. Mi vidimo da unutar HDZ-a raste opozicija Plenkoviću i to je glavni izvor nestabilnosti. Dođe li do većeg raskola u HDZ-u raspast će se većina i ići ćemo na izbore. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.