U Slavoniji ne mogu naći ljekarnike ni za natprosječnu plaću

Vijesti 06. lis 201810:32 > 10:35
Ilustracija

Nude im stalno zaposlenje, natprosječne početne plaće (i do 11.000 kuna), stručna usavršavanja, no unatoč tome magistara farmacije u Slavoniji i Baranji ni za lijek, pa ih traže čak i u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Najmanje desetak magistara farmacije u ovom trenutku traži se u ljekarnama na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, samo u Ljekarnama Srce pod ingerencijom Županije na posljednjem natječaju tražila ih je pet, a kod privatnika je ista situacija.

Prosječna plaća u području farmaceutike i biotehnologije, a prema izračunu portala Moj Posao, iznosi oko 8500 kuna. Magistar farmacije koji se zaposli u Osijeku imat će čak i do 30 posto višu plaću nego što ju prima kolega u Zagrebu. Ipak, čini se da ni to nije dovoljno da bi se mlade motiviralo na dolazak na istok Hrvatske.

Prosječno trajanje nezaposlenosti osoba u zanimanju magistar farmacije u prvih šest mjeseci 2018. godine iznosilo je 1,8 mjeseci, kažu u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Tijekom prošle godine na Zavodu se u čitavoj Hrvatskoj tražilo 276 magistra farmacije, a samo u prvih osam mjeseci ove godine njih 186. Na području Osječko-baranjske županije posredovanjem Zavoda u tom razdoblju tražilo se ukupno 20 magistara farmacije. No, stvaran je broj traženog kadra mnogo veći, jer se traže i kroz druge kanale, piše Glas Slavonije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.