Ima sestara i liječnika kojima treba zabraniti rad s ljudima

Vijesti 15. lis 201807:17 > 07:24
Pixabay (ilustracija)

Medicinska sestra koja radi u jednoj bolnici priznaje da doživjela svašta, ali, kako i njezine kolegice šute zbog straha od gubitka posla.

VEZANA VIJEST

“Zaista ima sestara i liječnika kojima treba zabraniti rad s ljudima. I sama sam svjedočila kiretaži na živo kod jedne pacijentice. Molila sam liječnika da ženi da anesteziju. On je štedio anesteziologa, poslao ga kući i zapeo kiretažu raditi na živo. Vidjela sam da ženu boli, govorila mu da joj da anesteziju, ali on je navaljivao i nije slušao. Na kraju je kiretažu odgodio za drugi dan u općoj anesteziji. I čemu to mrcvarenje žena? Samo da se što prije obavi posao”, ispričala je neimenovana medicinska sestra za 24 sata.

“Mi sestre nemamo što govoriti liječniku kako da radi. Eto, zato šutimo. Jer strepimo nad svojim radnim mjestima i egzistencijom”, govori ona i tvrdi da se i medicinske sestre javno sramoti i ponižava pred radnom okolinom.

“Da, postoji nasilje nad pacijentima, ali i sestrama koje ne mogu, a mogle bi ga spriječiti. Možda bi mi sestre i mogle spriječiti nasilje nad pacijentima i usudile se nešto reći kada ne bi i same trpjele nasilje i radile u strahu. Taj osjećaj da ste mogli pomoći nekome, a niste je… užasan. Sramimo se što smo dio sustava”, priznaje.

Podsjetimo, nakon potresnog svjedočanstva Mostove saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić o bolnoj kiretaži u splitskoj bolnici, udruga Roda obnovila je akciju “Prekinimo šutnju” i opet pozvala žene koje su prošle slična traumatična iskustva da javno podjele svoje priče i tako prekinu šutnju.

“Odaziv žena je izniman. Rodi su se od petka navečer do nedjelje poslijepodne javile brojne žene. Možemo reći da je bilo na tisuće komentara na našim društvenim mrežama. Njih 300 je napisalo svoju priču s navođenjem godine i zdravstvene ustanove u kojoj se to dogodilo”, kazala je izvršna direktorica udruge Roda Ivana Zanze.

Podsjećamo i na mučno iskustvo, koje je jedna žena, čiji je identitet poznat redakciji, ispričala za N1 prisjećajući se poroda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.