U ponedjeljak novi pokušaj mirenja sindikata i Vlade

Vijesti 25. stu 201817:05 > 17:11
Filip Kos/PIXSELL

Osam sindikata koji bi u ponedjeljak sjeli za stol s vladajućima prihvatili bi povećanje od 2,9 posto u siječnju i još toliko u rujnu naredne godine.

No, Školski sindikat Preporod istupio je iz pregovora i traži povećanje od 18,9 posto. 

Ministar Kujundžić susreo se s medicinskim sestrama povodom 15 godina rada njihove komore. Istim onim sestrama koje zajedno s ostalim djelatnicima u javnim službama traže veću plaću, a Vlada njihovim zahtjevima ne popušta. Ako u ponedjeljak sindikati i Vlada ne postignu dogovor – kreće štrajk.

“Štrajk je demokratsko pravo svih pa tako naravno i djelatnika u javnom sektoru. Ja vjerujem da će se ipak s pregovorima, razumnim argumentima iznaći rješenje i da neće biti štrajka. Ako bude štrajka. Ako bude štrajka i tu postoje pravila igre pa ćemo prihvatiti ta pravila igre i ići dalje”, kaže ministar Kujundžić.

Vlada bi, navodno, mogla pristati na povećanje osnovice plaće od 5,8 posto, ali u dva navrata.

“Znači kako smo se dogovorili. Od 1.1. jedan dio postotka, recimo 3 posto koji Vlada nudi. I od 1.7. još jedna runda od 3 posto”, kaže Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara. 

Ipak, nisu svi sindikati složni. Osam sindikata nastavlja proces mirenja, no Školski sindikat Preporod istupio je iz pregovora i traži povećanje od 18,9 posto.

“Mi u srijedu očekujemo štrajk svih sindikata u javnim službama, sigurno zaposlenici u osnovnim i srednjim školama. Sindikat Preporod koji djeluje u 367 osnovnih i srednjih škola mi ćemo tom štrajku dati puni doprinos”, izjavio je Željko Stipić iz tog sindikata. 

Ako mirenje propadne – prvi štrajk kreće već u srijedu.

“To će biti recimo jedan sat za početak i to bi bilo u srijedu u 11:55 svi. A onda ovisno o tome što će se dalje događati ići će dalje svaki sljedeći tjedan po jedan dan, moguće čak i cijeli jednodnevni štrajkovi”, kaže Renata Čulinović Čaić iz Hrvatskog liječničkog sindikata. 

Na sastanku sindikata i ministra rada trebao bi se pojaviti i Zdravko Marić koji je upozoravao da svako povećanje za jedan posto iznosi oko 300 milijuna kuna.

“Vlada nikad nije imala novac za nas. Vlada je naš najveći poslodavac u biti u Hrvatskoj. Vlada se ponaša prema nama malo i maćehinski. Mi računamo na to i Vlada bi trebala računati na to da se 50 posto tih sredstava vraća nazad u proračun”, govori predsjednik SSZSSH-a Stjepan Topolnjak.

“Ovdje se ne radi o tome da Vlada ne razumije da bi im trebalo dati veće plaće i da bi to povećanje trebalo biti osjetno veće od 3 posto. Onoliko koliko imamo, koliki je BDP i sve potrebe koje je ova država nažalost teško je naći više novca”, uzvraća ministar Kujundžić.

Sindikati pak s druge strane poručuju – više novca Vlada ima za polovne zrakoplove i povlaštene mirovine. Dakle, nije da nema novca već nema volje.

Više u prilogu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram