"Priziv savjesti bi morao biti sankcioniran, a ne podržavan"

Vijesti 26. stu 201812:49 > 13:35
N1 screenshot

U nedjelju smo doznali kako je oformljena radna skupina za izmjenu Zakona o pobačaju, no ministar je odbio otkriti tko su članovi radne skupine. Novi zakon o pobačaju i ponašanje ministra Kujundžića za N1 komentiirala je zagrebačka ginekologinja dr. Jasenka Grujić Koračin.

O tajnoj radnoj skupini ministra Kujundžića:

“To je nedopustivo i netransparentno ponašanje. Zamjeram ministru zdravstva što nije otkrio članove radne skupine. To je nužno kada se radi o osjetljivom području kao što su ženska prava. Izgleda da smo mi ipak drugotne i da se ministar zdravstva drži toga. Ne znam tko su članovi radne skupine, no znam da naša neformalna skupina koja okuplja članove inicijative za regulaciju priziva savjesti već jako dugo radi na usuglašavanju i prijedlozima tog novog zakona.”

O novom Zakonu:

“Mi se držimo onoga što je Ustavni sud odobrio, a to je prekid trudnoće na zahtjev do desetog tjedna od začeća. Drugo, nužno je uvođenje nekih novosti u zakon, npr. uvođenje medikamentoznog pobačaja. Žena bi trebala moći izabrati između kirurškog i medikamentoznog pobačaja. U hrvatskim se ustanovama radi uglavnom kirurški pobačaj. Rijeka, Pula i poliklinika Podobnik jedine rade medikamentozni, što je strašna sramota za našu medicinsku zajednicu, jer je to doseg koji omogućuje, pogotovo mladim ženama koje nisu rodile, da biraju i takvu mogućnost prekida trudnoće.”

O savjetovanju prije pobačaja

“Zalažemo se da se ženu ne diskvalificira kao kompetentnu osobu. Stoga ne mislimo da su potrebna bilo kakva savjetovanja. Smatramo da je to aspolutno nedopustivo. I još jedna stvar, zahtjevamo besplatni pobačaj na teret HZZO-a u javnim ustanovama. Žena to plaća iz svog džepa, a cijene su raznolike. Cjenkamo se kao na placu. Sramota!”

VEZANE VIJESTI

 O produljenju/skraćivanju roka od deset tjedana”

“Ne mislim da je to dobro jer deset tjedana uključuje izostanak dvije menstruacije i to je vrijeme kada žena može shvatiti da je u drugom stanju. Mislim da je to sasvim realan period koji je dovoljan da se žena odluči na prekid trudnoće.

O ‘prizivu savjesti’ 

Od 2015. se protivimo tom institiutu. To nije nikakav priziv savjesti, već odbijanje provođenja standardnog medicinskog zahvata i morao bi biti sankcioniran, a ne podržavan. To je religijski priziv, nametanje religijskog uvjerenja drugima što je protivno svim kodeksima pa i kodeksu liječničke etike i deontologije koji kaže da je interes pacijenta liječniku na prvome mjestu. Te 2015. smo poslali, na sve relevantne adrese prijedloge kako bi se mogao regulirati priziv savjesti da se ne dogodi da se tolerira institucionalni priziv savjesti, da se ne događa ovo što se događa, da se mladoj curi ne daje pilula. Taj priziv savjesti nije samo u Zakonu o liječništvu, već je i u Zakonu o sestrinstvu, čak i u Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji. Ministar je rekao da se farmaceutkinja koja je odbila dati kontracepciju može prizivati doma, a ne na radnome mjestu. Podržavam ga u tome, no isto tako i liječnici se mogu prizivati doma, a ne na radnome mjestu!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.