Stručnjaci raspravljaju o novom psihološkom pristupu u hrvatskoj policiji

Vijesti 29. stu 201812:13 > 12:18
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

"Novi psihološki pristup u hrvatskoj policiji" naziv je znanstveno-stručnog simpozija koji je okupio vrhunske stručnjake iz psihologije, neurologije i neurokirurgije, a u četvrtak ga je na Policijskoj akademiji otvorio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Na simpoziju će biti predstavljeni i rezultati rada Savjetovališta Visoke policijske škole koje je uvelo novi pristup u brizi za mentalno zdravlje policajaca, tzv. mindfulness ili trening usredotočene svjesnosti.

Božinović je kazao da je ovaj simpozij jedan od dokaza kontinuiranog ulaganja u vlastiti boljitak i dobrobit studenata, policajaca i cjelokupni sustav. “Policijski posao jedan je od najzahtjevnijih poziva, koji nažalost nerijetko ostavlja posljedice na zdravlje onih koji ga obavljaju. Upravo je zato briga za mentalno zdravlje policajaca od iznimne važnosti. Važno je zdrave policajce održati zdravima, a jednako je važno i pomoći onima koji su zbog zahtjevnosti svog poziva, a ne zbog manjkavosti vlastite ličnosti, razvili određene tegobe”. 

VEZANA VIJEST

Istaknuo je da psihološko savjetovalište, u okviru studija, policajcima nudi učinkovitu i stručnu, besplatnu psihološku pomoć, čime omogućuje prevenciju razvoja teškoća, jačanje kapaciteta ličnosti, kao i olakšavanje i otklanjanje nastalih tegoba.

Ministar je istaknuo da trening usredotočene svjesnosti (mindfulness trening) koriste i policijske službe razvijenih zemalja svijeta, SAD, Kanade i Velike Britanije, podsjetivši da na simpoziju gostuje i američki stručnjak Richard Goerling koji je mindfulness uveo u američkoj policiji.

Kazao je da ovo savjetovalište prvenstveno pomaže stvarnim korisnicima – policijskim službenicima i studentima, ali istovremeno podiže i status Visoke policijske škole, koja je nedavno dobila i potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje znanstvene djelatnosti.

“I ta stručna potvrda dodatni je dokaz izvrsnosti našeg sustava visokog školstva, a konkretno – pozicionira Visoku policijsku školu na mjesto jedine visoke škole koja može obavljati znanstvenu djelatnost u području sigurnosno-obrambenih znanosti”, zaključio je Božinović.

U namjeri da pomognu policajcima koji se u svakodnevnom radu susreću s brojnim stresnim situacijama Visoka policijska škola osnovala je Psihološko savjetovalište koje u sklopu pružanja psihološke pomoći provodi i mentalni trening čiji je cilj ojačati pažnju, koncentraciju i pamćenje, ali i reducirati stres te stvoriti mentalnu otpornost policajaca.

Savjetovalište je osnovano na inicijativu voditeljice savjetovališta Ivane Glavine Jelaš, a svojim djelovanjem donijelo je novi i proaktivni pristup u brizi za mentalno zdravlje hrvatskih policajaca, ističu u MUP-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.