"Predsjednica u predizbornu godinu ulazi bez savjetnika koji smetaju premijeru"

Vijesti 16. pro 201809:49 > 09:58
N1

Ostavku savjetnika predsjednice Vlade Galića komentirali su u Točki na tjedan Mladenka Šarić i Goran Penić.

Vlado Galić otišao je iz moralnih razloga. Je li to bilo u dogovoru s predsjednicom?

VEZANE VIJESTI

Šarić: Sigurno. Pustili su da vide u kojem smjeru će se to razvijati i kad su vidjeli, dogovorili su da je bolje da ode. Njemu to vjerojatno ne znači puno, on je imao život i karijeru i prije. Ali ono s čime se mi suočavamo je da i dalje aktivno djeluje obavještajno podzemlje koje smo gledali 90-ih. Pomislio bi čovjek da 2018., 2019. taj način postupanja nije više tako snažan, ali očito se procesi stvaraju i njima se upravlja iz kuhinja koje nisu vidljive na prvi pogled.

Je li predsjednica ovime bacila rukavicu u dvorište HDZ-a?

Penić: Definitivno, samo što u HDZ-u neće raditi nikakve korake dok ne budu imali epilog. Odnosno, ako ta istraga zaista ne dovede do Milijana Brkića. Predsjednica se riješila Galića spominju se i drugi savjetnici koji bi mogli otići. Ona u predizbornu godinu ulazi bez savjetnika koji su smetali premijeru. Vidjeli smo da joj popularnost pada kad napada Vladu.

Predsjednica je izbjegla odgovoriti na pitanje što se tiče savjetnika. Je li spremna riješitit se još jedne važne figure, savjetnika za unutarnju politiku, Mate Radeljića?

Šarić: Logično je da to nije napravila. Ako se to dogodi, za očekivati je da se dogodi na isti način kao i s Galićem. Da Radeljić sam podnese ostavku i ona je prihvati. Što se tiče odnosa u HDZ-u, to su slični načini funkcioniranja kao i u SDP-u. Plenković je jednostavno mogao maknuti Dalić iz Vlade, jer on ju je doveo i postavio, u stranci je to drugačije. Pozicije su posljedica unutarstranačkih izbora i ne možeš nekog maknuti samo jer sumnjaš da je u nečem sudjelovao. Ali da Brkić nije znao što radi njegov kum, to ne bi povjerovalo ni dijete u vrtiću. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.