Kako su premijer i ministri ocijenili svoj rad u 2018. i što najavljuju za 2019.

Vijesti 20. pro 201818:10 > 22:38
Patrik Macek/PIXSELL (ilustracija)

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je organizirao i primanje za novinare koji prate rad Vlade. Prije toga, u maglovito i hladno jutro, ispred Banskih dvora okupila se standardna ministarska postava.

A oni koji od sedme sile nisu bježali cijele godine, nisu se bojali mikrofona ni na njezinu kraju. Pogotovo jer su pitanje da ocijene svoj radu u proteklih 365 dana vidjeli kao priliku za samohvalu.

Ministar prometa, kaže, gradi Pelješki most i Istarski ispilon, a brine ga jedino Croatia Airlines.

“Vidjet ćemo u 2019. rasplet te situacije, do tada će ona biti stabilna i bit će sve u redu. Uvik ima nevere. I nevere i bonace, a ja bih volio da više bude bonace”, rekao je Butković.

U javnoj upravi šest projekata vrijednih 200 milijuna kuna koje sufinancira Europska unija, pohvalio se ostvarenim najveći optimist u Vladi, Lovro Kuščević. No nešto mu ipak smeta: “Pa volio bih da smo maknuli famu da su državni službenici uhljebi, da smo došli do toga da građani još bolje prepoznaju što državni službenici rade za dobrobit svih naših sugrađana”.

VEZANE VIJESTI

Ministrica za europske fondove ponosna je što je ugovoreno 60 posto dostupnog novca. No koliko je isplaćeno?

“Isplaćeno je 15 posto. To će sigurno još biti unaprijeđeno do 31. prosinca”, odgovara Žalac.

I ministar branitelja Tomo Medved hvali se brojkama – od 17 i pol tisuća zahtjeva za materijalni status riješeno je njih preko 14 tisuća: “Dakle to su sve one ostale mjere mimo rješavanja statusa hrvatskog ratnog invalida, to su u najvećoj mjeri oni ljudi koji su bez prihoda, nezaposleni i u najvećoj mjeri se odnose na njih novčana primanja”.

Početak kurikularne reforme, napredak u strukovnom obrazovanju i granski kolektivni ugovor sa sindikatima – pohvalila se ostvarenim ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

“Meni je posebno drago da su i oni koji nas izvana vrednuju također zadovoljni, prije svega Europska komisija koja je reforme u znanosti i obrazovanju nazvala ambicioznim”, rekla je.

Neustrašivo je pred sedmu silu stao i premijer Andrej Plenković te se pohvalio gospodarskim rastom, strukturnim reformama, društvenom solidarnosti pa čak i pravnom sigurnošu. Najvažnija je, kaže, politička stabilnost.

“Činjenicu da institucije postoje i provode program stranaka koje ga na izborima ponude je izrazito važna, a ne da bi se izbori događali praktično svakih nekoliko mjeseci”, naglasio je Plenković.

Predstavnici medija baš i ne vide stabilnost, nego svakodnevnu dramu. Očekivanja sedme sile stoga nisu velika.

Dobro je kad očekivanja nisu velika, to pruža šansu Vladi da nas sve iznenadi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.