Tureček: Neprihvatljivio je da se 75 minuta čeka da stigne helikopter

Vijesti 29. pro 201810:52 > 11:17
N1

Mladen Tureček iz udruge HELP (Helikopterima liječnici pomažu), u Novom danu je govorio o potrebi uvođenja službe helikopterske liječničke pomoći.

Osvrćući se na slučaj smrti devetogodišnjeg dječaka iz Metkovića, Tureček kaže da služba nije odreagirala kako je trebalo jer je neprihvatljivio da se od poziva 75 minuta čeka da stigne helikopter, jer je to daleko iznad “zlatnog sata”.

Ističe da je standard u svijetu da helikopter do unesrećene osobe dođe unutar 20 minuta i da je prebaci u zdravstvenu ustanovu koja će joj spasiti život.

Tureček upozorava da je Hrvatska jedina zemlja koja nema službu hitne helikopterske liječničke pomoći. Takvu službu imaju sve turističke zemlje u našem okruženju, ali i tranzicijske zemlje poput Rumunjske, Slovačke i Mađarske, a dobila ju je i Albanija.

Podsjeća da se kod nas unesrećeni spašavanju helikopterima MORH-a, a od prije dvije godine tijekom turističke sezone na širem dubrovačkom području i helikopterima MUP-a.

Tureček pojašnjava da medicinska helikopterska služba služi samo za spašavanje unesrećinih i zbog toga je puno efikasnija, funkcionira tako da se helikopter diže u roku od tri minute od kada je dobio obavjest.

S obirom da se kod nas koriste vojni i policijski helikopteri,  taj rok je znantno duži. Uz sve to, medicinske helikopterske službe su podložne kontroli zračne plovidbe, što znači da se redovito kontroliraju letjelice i licence pilota i što je najvažnije helikopteri su osigurani – a što nije slučaj s MORH-ovim.

“Vojska nema te osigurane helikoptere, ako se nešto dogodi, imao problem. Sjetite se Vukovara i koliko je bio sudovanja kad je pao onaj helikopter MI-8”, kaže Tureček.


N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook| Instagram