O čemu ovisi dužina odmora hrvatskih političara?

Vijesti 29. pro 201818:46 > 18:51
Ilustracija

Ljeti tjedan do maksimalno dva, zimi otprilike isto. Koliko, barem formalno, odmaraju hrvatski političari, ovisi o nizu faktora: jesu li ministri ili su saborski zastupnici, jesu li vladajući ili su u oporbi.

Sezona je blagdana i odmora, pa crne limuzine po Markovu trgu voze rjeđe nego inače. Koliko će točno odmora sebi priuštiti i na kakav točno način, tema je o kojoj ne govori baš rado čak ni ministar u čije rezultate malo tko sumnja. Marić kaže da će iskoristiti nekoliko dana dok su i djeca na školskom odmoru. No, Zdravko Marić je u debeloj manjini.

Na naš upit ministri su se uglavnom trudili busati u prsa kako neće odmarati niti sekunde, a takvih će biti čak osmero.

I dok je to još donekle razumljivo za ministre Milana Kujundžića i Damira Krstičevića, koji i u blagdansko vrijeme muku muče s aferama, nije jasno zbog kojih reformi ili velikih projekata neće predahnuti ministrice Marija Pejčinović Burić, Nina Obuljen Koržinek ili Gabrijela Žalac, odnosno ministri Dražen Bošnjaković, Tomislav Tolušić i Tomo Medved.

Neumorna je, uostalom, i ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak. “Ja mislim da sam zaslužila odmor ali ga neću sebi priuštiti, ove baš neradne dane i praznike kad smo kući ću biti s obitelji, nadam se da će to biti dovoljno za punjenje baterija”, rekla je.

Minimum će sebi priuštiti još nekoliko ministara: Lovro Kuščević i Nada Murganić su za odmor uzeli samo jučerašnji dan, Gari Capelli će na kratki odmor nekad iza nove godine, a slično će učiniti i ministar gospodarstva. “Ja ću koristiti leteći godišnje. Na skijališta neću ići, previše je posla”, rekao je Horvat, dodavši da će nakon nove godine za odmor iskoristiti tri-četiri dana, ali u krugu obitelji i u Hrvatskoj.

A tu su potom i ministri Marko Pavić i Tomislav Ćorić koji ne naznačuju koliko će odmarati, samo kažu da će odmarati u krugu obitelji. Ministar Štromar će ipak preko granice, u Sloveniju. Predomisli li se i okrene vozilo u suprotnom smjeru, možda sretne Božu Petrova koji ostaje vjeran skijalištima u susjednoj i prijateljskoj BiH.

No očito je da će i oporba odmarati, iako je upitno imaju li baš svi u njihovim redovima zaista i konkretan razlog za odmor?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.