Reakcije na presudu Zoranu Ercegu: "Sudstvo slobodu izražavanja šalje u zatvor"

Vijesti 13. velj 201911:45 > 13:05
N1

Hrvatsko pravosuđe propustilo je zaštititi pravo Zorana Ercega na slobodu izražavanja i pravo na slobodu okupljanja, upozoravaju u priopćenju Kuća ljudskih prava, Documenta, Centar za mirovne studije i Građanski odbor za ljudska prava. I GONG upozorava na propuste, prije svega suca koji nije pročitao obrazloženje presude.

Kuća ljudskih prava, Documenta, Centar za mirovne studije i Građanski odbor za ljudska prava reagirali su na nepravomoćnu presudu Zoranu Ercegu koji je osuđen na 15 dana zatvora uvjetno na 12 mjeseci te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane približavanja spomeniku Franji Tuđmanu jer je svojom izjavom “Zločincu ste digli spomenik” kršio javni red i mir i izazvao “opće zgražanje”.

Izražavaju zabrinutost tom presudom jer je, kažu, na taj način hrvatsko pravosuđe Zoranu Ercegu “propustilo zaštiti pravo na slobodu izražavanja i pravo na slobodu okupljanja”. 

VEZANE VIJESTI

“Prekršajni sud u Zagrebu je ovom nepravomoćnom presudom u potpunosti ignorirao Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja i okupljanja građana i građanski uključujući i izražavanje kritičkih stavova koji su suprotni aktualnoj politici ili dominantnom društvenom uvjerenju. Slobodno izražavanje kritičkog mišljenja na prosvjedu koji se održava na mjestu okupljanja najviših nositelja državnih dužnosti temeljna je norma slobodnog i pluralističkog društva. Europski sud za ljudska prava još je 70-tih godina utvrdio standard zaštite prava na slobodu izražavanja u demokratskom društvu kojim se također štiti pravo na izražavanje ideja ili stavova koji se mogu smatrati ‘uvredljivima, šokantnima ili uznemirujućim za državu ili bilo koji dio pučanstva’. Zbog toga organizacije za ljudska prava smatraju kako se ovom presudom ugrožavaju sami temelji demokratskog društva”, stoji u priopćenju.

Dodaju i da, osim “izravnih negativnih posljedica po ljudska prava”, ova nepravomoćna presuda i postupanje policije predstavljaju “ozbiljnu sistematsku ugrozu prava građana i građanski na slobodu okupljanja i izražavanja u RH”.

“Nadamo se da će drugostupanjski sud postupiti u skladu s obvezama koje proizlaze iz Europske konvencije i u žalbenom postupku direktno primjeniti pozitivnu praksu Europskog suda i time osigurati zajamčena temeljna ljudska prava i slobode”, zaključuju.

I GONG je u priopćenju izrazio zabrinutost zbog presude. Smatraju je napadom na slobodu mišljenja i izražavanja, koja je jamči člankom 38. Ustava Republike Hrvatske.

“Posebno spornim smatramo što sudac, prema medijskim izvještajima, uopće nije pročitao obrazloženje takve presude, nego je optuženiku poručeno da će presudu dobiti poštom”, stoji u priopćenju.

“Nastavlja se skandalozni napad na slobodu govora. Niz dvojbenih sudskih presuda protiv novinara, satiričara i aktivista dovodi u pitanje Ustavom zajamčene slobode. Iz slučaja Erceg može se zaključiti da je hrvatskom pravosuđu bitniji dignitet spomenika, nego pravo na slobodnu riječ. U trenutku kad svjedočimo jačanju povijesnog revizionizma, relativiziranju ustaških simbola, i nedopustivih napada na slobodu medija, nužno je ustati protiv kršenja prava na slobodu izražavanja Zorana Ercega i zahtijevati od hrvatskog pravosuđa da se prestane igrati Ustavom RH”, zaključuju iz GONG-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram