Lovrinović ustrajao na raspravi o izmjenama zakona o šumama koji nije na snazi

Vijesti 15. velj 201915:55 > 16:02
Jurica Galoic/PIXSELL

Saborski zastupnik Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) nije u petak želio odustati od rasprave o svom prijedlogu izmjena Zakona o šumama naglasivši kako je riječ o važnoj problematici, iako ga je potpredsjednik Sabora Željko Reiner pozvao da ga povuče budući da se izmjene odnose na zakon koji više nije na snazi.

Izmjene koje predlažete odnose se na izmjene zakona koji više nije na snazi jer je u međuvremeno donesen novi zakon na kojega se predložene izmjene ne odnose pa je rasprava bespredmetna, kazao je Željko Reiner i pozvao Ivana Lovrinovića da povuče zakon iz procedure.

Spomenute zakonske izmjene upućene su u proceduru krajem 2017. godine, no tek su sada došle na dnevni red, a u međuvremenu je donesen novi Zakon o šumama.

Iako je samo četiri zastupnika u sabornici neću odustati od rasprave jer je riječ o važnoj problematici, kazao je Lovrinović, ustvrdivši da se problematične odredbe nalaze i u novom zakonu.

“Bit je da građanima brani da slobodno ubiru šumske plodove, gljive, kestene, šparoge bez plaćanja naknada. Ne mogu slobodno ni puštati stoku na ispašu”, rekao je Lovrinović ocijenivši da je to besmisleno i da to treba promijeniti.

Traži i brisanje odredbe da se šume mogu prodavati strancima.

Lovrinović je istaknuo kako izmjene predlaže zbog zadržavanja stanovništva u ruralnim područjima, osiguranja životnog standarda i provođenja pašarenja kao elementa smanjenja opasnosti od požara.

Podršku Lovrinoviću dao je SDp-ov Alen Prelec naglasivši da je protiv bilo kakvih zabrana i da se ne smije zabraniti branje šumskih plodova.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak odbacio je da je zabranjeno pašarenje, a za skupljanje šumskih plodova kazao da su Hrvatske šume donijele pravilnik i cjenik po kojima se za svako skupljanje plodova za osobne potrebe izdaje dozvola bez naknade.

Iz HSS-a koji je uz Lovrinovića jedan od predlagatelja zakonskih izmjena Zakona o šumama nije bilo nijednog zastupnika u sabornici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram