Peto Kujundžić: Nismo se kao država željeli staviti na stranu žene žrtve

Vijesti 24. velj 201910:29 > 10:37
N1

Gošće Točke na tjedan bile su sutkinja Lana Peto Kujundžić i Renata Sever iz Komore socijalnih radnika. Osvrnule su se na posljednji slučaj nasilja u kojem je bivši policajac pretukao svoju kćer. Ističu da reagiramo na nasilje, a malo radimo na prevenciji.

Renata Sever kaže kako već pet godina provodi psihosocijalni tretman nasilnika u obitelji, ali da do sada nitko nije napravio evaluaciju koliko je tretman učinkovit.

“U pet godina su nam se dvojica počinitelja vratila. Na kraju na završnoj evaluaciji počinitelji govore da im je bilo ok, da se treba netko s njima baviti i vidimo promjenu stavova i oni postanu kritičari vlastitog ponašanja. To je jedini način da se dođe do promjene. Teško će ponoviti ako su u startu strogo kažnjeni. Trebalo bi osigurati svima da imaju adekvatan tretman, ovo što sada radimo je samo reakcija na nasilje”, ističe Sever.

N1

Požalila se kako imaju jako puno obaveza administracije koja oduzima vrijeme koje se sigurno može bolje iskoristiti u radu s ljudima nego da se troši na papire. Vjeruje da je i zbog ovoga dijelom percepcija u javnosti da Centri za socijalnu skrb ništa ne rade.

Sutkinja Lana Peto Kujundžić upozorava da su za sva kaznena djela najčešće uvjetne osude za odrasle počinitelji. “Građani imaju krivu percepciju da se teški počinitelji stavljaju u zatvor. Sjećate se booma kada smo imali problema jer nije bilo mjesta u zatvorima pa su čekali po dvije tri godine za izvršavanje kazne, pa ni to nije bilo rješenje. Onda smo krenuli u probaciju i misao vodilja je bila da se djeluje sankcijom s kojom si siguran da ga više nećeš vidjeti kao počinitelja, ali to učini vrlo brzo. Mene više muči to što nismo dovoljno brzi kada je riječ o nasilju u obitelji”, smatra Peto Kujundžić.

VEZANE VIJESTI

Dodaje i kako je kvalifikacija djela bitna. “Da li nešto okvalificirati kao prekršaj ili kazneno djelo samim time šaljemo poruku. Prekršaj je kao prelazak preko zebre za vrijeme crvenog svjetla.” Smatra da je u rukama policije i državnog odvjetnika da nešto kvalificiraju kao kazneno djelo, a i da do suda to dođe brzo jer “kad prođe vrijeme, razvodni se, i sankcija gubi smisao.”

Dodaje i da je zakonodavac godinama lavirao što je prekršaj, što je kazneno djelo. “Nismo se sami htjeli kao zakonodavac i država staviti na stranu žene. Mi smo žrtvu izbacili iz kaznenog sustava, sveli nju/njega na svjedoka i pustili je da se poslije sama muči. Sada polako kazneno pravo pokušava u ravnopravan položaj staviti i žrtvu”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.