Zbog nerada sutkinje više od 300 slučajeva obiteljskog nasilja otišlo u zastaru

Vijesti 05. ožu 201920:22 > 20:46
Ilustracija

I dok su oči javnosti uprte u Pag i odgovornost socijalne službe, ali i pravosuđa, jedan drugi slučaj koji je izašao u javnost zvuči kao iz rubrike vjerovali ili ne. Zbog nerada sutkinje više od 300 slučajeva obiteljskog nasilja, sve redom potencijalnih slučaja Pag, otišlo je u zastaru. Čija je to odgovornost i hoće li žrtve dočekati pravdu?

U više od tri godine jedna sutkinja koja sjedi u ovoj zgradi Visokog prekršajnog suda nije riješila nijedan predmet. 

Ne sudjeluje u radu svojih vijeća zbog čega presude ne mogu biti donesene. Ne može dobiti otkaz i već tri predsjednika suda ne mogu joj baš ništa. Može li ministar pravosuđa?

N1

“To pitajte Državno sudbeno vijeće. Oni su neovisno tijelo sastavljeno baš od sudaca i to je njihova odgovornost, a ne moja”, odgovor je ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića

Ipak, to baš nije sasvim točno. Prema Zakonu o Državnom sudbenom vijeću – i ministar pravosuđa može pokrenuti stegovni postupak protiv nekog suca. No, u konkretnom slučaju vode se četiri stegovna postupka. Državno sudbeno vijeće ih je još u lipnju prošle godine spojilo u jedan. I tu je sve stalo.

N1

“Stegovni postupak provodi se odgovarajućom primjenom odredaba Zakona o kaznenom postupku, ako Zakonom o državnom sudbenom vijeću nije drukčije određeno. Nadalje, Zakon o državnom sudbenom vijeću ne propisuje rok u kojem je Vijeće dužno donijeti odluku o stegovnoj odgovornosti suca, već je propisan rok u kojem donesena odluka mora biti izrađena i otpremljena strankama”, stoji u pisanom odgovoru Državnog sudbenog vijeća.

Dakle, roka nema, posao se ne obavlja, plaća ide. I slučaj sigurno nije jedini.

“Ja znam jedan slučaj, sutkinja već pet godina rješava samo 10 posto slučajeva i nitko joj ne može ništa, ni predsjednik suda ni nitko. Ona ne prima pozive i gotovo. Zašto? Ne znam, ne znam, zbog tromosti sustava”, kaže Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu.

Nezadovoljni sve češćim propustima sustava u slučajevima obiteljskog nasilja, dio građana organizirao se putem društvenih mreža i najavljen je prosvjed 16. ožujka na Markovom trgu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram