Petek: Odvoz biootpada u Zagrebu 'fake', Bandić je biootpad predao privatnicima

Vijesti 13. ožu 201914:42 > 14:49
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Zastupnik stranke Naprijed Hrvatska - Progresivni savez u Gradskoj skupštini Renato Petek u srijedu je akciju gradskih vlasti s podjelom smeđih kanti i uspostavom odvojenog prikupljanja biootpada nazvao 'fake' akcijom.

Upozorio je da će odlukom gradonačelnika biootpad za sedam puta veću cijenu, umjesto Zrinjevca, preuzimati zajednica subjekata uglavnom u ruskom vlasništvu.

Smeđe spremnike u sklopu akcije gradskih vlasti je dobilo oko jedan posto korisnika i to isključivo, kaže Renato Petek, oni kojima najmanje trebaju, u obiteljskim kućama u Brezovici i Podsljemenu. Spremnici su, ističe, i dalje u skladištu Jakuševec i nisu antimikrobni spremnici kakvi se koriste u nekim gradovima Hrvatske, a pripadajućih vrećica za višestambene zgrade još nema.

Petek je na konferenciji za novinare uz kompostanu Zrinjevca na Jakuševcu naveo podatke o tome kako je cijena zbrinjavanja biootpada od planiranih 200 kuna u kompostani Zrinjevca, odlukom gradonačelnika Milana Bandića narasla na 1500 kuna, jer će biootpad zbrinjavati zajednica gospodarskih subjekata iz kojih stoje ruski, slovenski, latvijski vlasnici, a jedan od poslovnih subjekata zastupa Đuro Dečak.

Najavljeno je da će prikupljeni biootpad za početak zbrinjavati Zrinjevac u dvjema kompostanama. Njihov je kapacitet 37.000 tona godišnje, a do sada se, naveo je, prikupljalo 12.000 tona biorazgradivog otpada sa zelenih površina.

“Unatoč postojećim kapacitetima, zagrebački gradonačelnik Bandić je donio odluku da se biootpad počne predavati privatnim oporabiteljima. Zrinjevcu se za tonu plaća oko 200 kuna, a privatnicima 1500 kuna za tonu”, ustvrdio je Petek.

Naveo je da zajednicu gospodarskih subjekata koji su dobili taj posao čine Biootpad d.o.o. Križevci, Bioplinara Organica Kalnik 1 d.o.o. iz Križevaca koju zastupa Đuro Dečak, Bioplinska elektrana Orehovec d.o.o. Križevci i Unija Nova d.o.o. Zagreb.

Propuštene prilike izgradnje vlastite elektrane na bioplin

Naglasio je da su gradske vlasti prije deset godina propustile važnu stratešku odluku kada je Bečki holding nudio partnerstvo Zagrebu oko izgradnje vlastite elektrane na bioplin, zbog čega Petek tvrdi da je Bandić najneuspješniji zagrebački gradonačelnik u povijesti.

“Već smo odavno ovakvo postrojenje mogli imati u našem vlasništvu i zbrinjavati otpad po puno prihvatljivijim cijenama. Sada imamo rezultat nerada, a što će građani plaćati po sedam puta višoj cijeni od one u Zrinjevcu”, kaže Petek.

Podsjetio je da je zagrebačka Gradska skupština odluku o odvojenom prikupljanju svih vrsta otpada donijela prije više od deset mjeseci, a da od četiri navedene usluge, koristimo jednu ili dio građana maksimalno dvije, miješani otpad i papir, “za koji još svi naši sugrađani nemaju plave kante, a kamoli vrećice za plastiku”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram