Letica: Tvrdnje Dragana Mektića su gruba dezinformacija s političkom pozadinom

Vijesti 19. ožu 201909:45 > 09:47
N1

U Novom danu gostovao je Ante Letica iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

Je li zbog događaja u Utrechu podignuta razina sigurnosti u Europi i Hrvatskoj?

“Za Hrvatsku nažalost ne znam, ali vjerujem da se razmišlja o tome. Jer mislim da je potrebno podignuti razinu sigurnosti – i zbog tragičnih događaja na Novom Zelandu, zbog određenih situacija na području Bliskog istoka, Sirije i Iraka, poraza ISIL-a na tom teritoriju, povratka izbjeglih ratnika, pripadnika ISIL-a. Potrebno je podignuti razinu sigurnosti, ali plediram za mjeru – da to bude sukladno prosudbi i ocjeni stvarnog stupnja ugroze Republike Hrvatske.”

Kad govorimo o Novom Zelandu, treba spomenuti i rutu kojom je prolazio – prošao je i kroz Hrvatsku. Koliko sigurnosne službe analiziraju, postoje li tu neke korisne informacije? 

VEZANA VIJEST

“Nažalost, na ovim područjima još uvijek ima sljedbenika četničkog pokreta, ali i ostalih organizacija i pokreta s tog desnog krila radikalnog ekstremističkog, terorističkog spektra. Rekonstruirati njegov boravak na ovim područjima, što se tiče fizičkog kretanja – od točke A do točke B – neće biti problem i koliko sam upoznat iz javnih izvora, to je otprilike već napravljeno. Ali ono što je problem, ali ne i nemoguće, to je rekonstruirati njegove kontakte na ovim područjima.”

Govori se puno o društvenim mrežama. Ubojica je na Novom Zelandu ubojstva prenosio na uživo. Koliko je to za sigurnosne službe korisno, a koliko je to problem?

“S jedne strane je problem, s druge rješenje. U istom dijelu su i problem i rješenje. To je doprinijelo tome da terorizam postane globalni problem. I službe imaju potrebu, u okviru zakonskih rješenja, ući u virtualnu stvarnost i tamo se kretati. Mislim da je to budućnost operativnog rada službi.” 

#related-news_0

Odakle taj veliki problem u BiH – hrvatski obavještajci optuženi su da su sudjelovali u tajnoj operaciji čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista?

“SOA, kao jedina služba koja ima zadaću i ovlasti brinuti o nacionalnoj sigurnosti, surađuje s velikim brojem službi stranih zemalja. Ta suradnja je kontinuirana, odvija se na dnevnoj bazi, na razini razmjene informacija, na bilateralnoj bazi, multilateralnoj fazi – ali ne samo kroz izmjene informacija, nego i zajedničke operativne akcije. Ta suradnja je dobra, učinkovita i bez nje se ne može niti jedna zemlja obraniti od modernih opasnosti koje prijete.” 

#related-news_0

Što se tiče BiH i izjave Dragana Mektića, to je klasična dezinformacija, ali vrlo gruba. Hrvatsku se optužuje ne za klasičnu špijunažu, nego nešto još gore – da preko svojih diplomatskih konzularnih predstavništva u Tuzli, kroz lik i djelo generalnog konzulata u Tuzli, pokušava vrbovati ljude, državljane BiH, opremiti ih oružjem, instrumentalizirati ih prema terorističkoj aktivnosti i to prikazati kao potvrdu da u BiH postoje naoružane grupe terorista i radikala. Navodno da bi se potvrdile izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako u BiH ima 10.000 terorista. Ja sam siguran da to nije istina, da je to dezinformacija koja ima političku pozadinu i refleksiju na situaciju u BiH. Mislim da je odgovor Hrvatske bio sasvim u redu, a ovo što je tužiteljstvo BiH naredilo istragu – gospodin Mektić će biti u velikim problemima.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram