Premijer na Vladi najavio strože mjere za sprječavanja nasilja u obitelji

Vijesti 21. ožu 201909:25 > 09:28
(ilustracija)

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je ponovno najavio strože mjere za sprječavanje nasilja u obitelji, otvaranje sigurnih kuća za žrtve obiteljskog nasilja u svim županijama te izmjene zakona kojima će se strože kažnjavati nasilnike.

Riječ je o mjerama koje su članovi Vlade ovoga tjedna dogovorili s predstavnicama inicijative #Spasime, s kojima je dogovorena ubrzana dinamika prevencije nasilja, strožeg kažnjavanja počinitelja, bolje podrške žrtvama, jačanje institucija i veće senzibiliziranje javnosti na tu temu, rekao je premijer na početku sjednice Vlade.

Ponovio je da će se ustrojiti dežurni telefon za žrtve nasilja koji će biti dostupan 24 sata sedam dana u tjednu, a dok ta linija ne bude u potpunosti funkcionalna sve žrtve nasilja moći će se javljati policiji koja će intervenirati u kriznim situacijama.

Do kraja godine sve će županije organizirati sigurne kuće za žrtve nasilja, a radi se i na izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i Kaznenog zakona, kojima će se postrožiti kazne, kazao je Plenković.

Najavio je da u petak u javno savjetovanje kreće protokol o postupanju u slučajevima nasilja, a to je dokument koji jasno definira sve operativne postupke brojnih resora uključenih u tu temu.

Plenković od ministara očekuje da se maksimalno uključe u provedbu Istanbulske konvencije te da cijelo društvo zajednički napravi značajne iskorake u rješavanju problema nasilja u obitelji, koji je u punoj većoj mjeri prisutan nego što to govore službene statistike.

U uvodnom obraćanju osvrnuo se i na današnje obilježavanje Svjetskog dana sindroma Down sa ciljem podizanja svijesti i razumijevanja osoba s Down sindromom, kao i na pitanja vezana uz podršku, priznavanje prava i dostojanstva za osobe s tim sindromom.

Nastojimo unaprijediti sve okolnosti u kojima žive te osobe, uključiti ih u obrazovni sustav i tržište rada, poručio je premijer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.