Snaga poručila Kujundžiću: Situacija s prizivom savjesti postala neodrživa

Vijesti 26. ožu 201913:29 > 13:31
N1

Stranka Snaga u utorak je pozvala ministra zdravstva Milana Kujundžića da hitno zaštiti prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama čije osoblje, zbog priziva savjesti, odbija sudjelovati u postupcima vezanima uz prekid trudnoće i medicinski pomognutu oplodnju.

U otvorenom pismu Kujundžiću Snaga poručuje da je “situacija s prizivom savjesti postala neodrživa”, pa pita ministra na koji način planira zaštititi zakonom zajamčena prava pacijenata na liječenje.

Od Kujundžića traže i da razjasni nejasna pravila o tome tko, kada, i pod kojim uvjetima može ostvariti pravo na priziv savjesti, a da to ne bude na štetu pacijenata.

Snaga je time reagirala na informacije o velikom broju zdravstvenih djelatnika, posebno anesteziologa i primalja, koji se pozivaju na pravo priziva savjesti. Objavljen je podatak da bi svaka druga zaposlena primalja koristila pravo priziva savjesti kada bi to pitanje bilo jasno definirano u Zakonu o primaljama.

Od Kujundžića traže da im dostavi informacije o kojem se broju zdravstvenih djelatnika radi i koliko je učestala pojava priziva savjesti, te da hitno reagira radi ispunjenja zakonom i Ustavom zajamčenih prava pacijenata.

Očekuju da ih se informira o točnosti medijskih napisa o popisu postupaka koje zdravstveno osoblje odbija raditi, poput namjernog prekida trudnoće, medicinski pomognute oplodnje i porođaja žena koje su začele uz pomoć medicinski pomognute oplodnje, obavljanja prenatalne dijagnostike (amniocenteze), uzimanja matičnih stanica, necijepljenja djeteta i informiranja o kontracepciji.

“Ovaj iznimno važan problem držimo isključivo Vašom odgovornošću i inzistiramo na njegovu hitnom rješavanju”, poručuje Snaga u otvorenom pismu ministru zdravstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.