Hrvati sve više mole putem aplikacija, mladi se javljaju jer se žele zarediti

Vijesti 04. tra 201909:27 > 09:32
Ilustracija

Do molitvi, duhovnih misli, citata iz Svetoga pisma i brojnih drugih katoličkih sadržaja i informacija sve više vjernika u Hrvatskoj svakodnevno dolazi preko svojih mobilnih telefona koji su im uvijek nadohvat ruke.

Uvjet je da na njima imaju instalirane neke od sve brojnijih vjerskih aplikacija. U svom mobitelu svatko može imati Bibliju, molitvenik, katolički kalendar… Svakodnevno se takvim aplikacijama posve besplatno koriste deseci tisuća Hrvata širom svijeta, a da im novog duhovnog sadržaja na hrvatskom jeziku nikad ne ponestane, brinu entuzijasti iz nekoliko crkvenih redova i organizacija bliskih Crkvi, ali i nekolicina pojedinaca vjernika.

Najpopularnija takva aplikacija koju je u zadnjih šest godina na svoje mobitele skinulo više od 100.000 vjernika je Nova Eva koju je 2013. pokrenuo svećenik salezijanac don Ivan Šibalić. Prema njegovim riječima, Nova Eva je mnogo više od aplikacije, a na njezinom razvoju volonterski radi devetoro informatičara od kojih se samo grafikom bave dvojica. Imaju, otkriva, 12.000 različitih korisnika dnevno i 23.000 tjedno.

“Preko aplikacije nam se do sada javilo dosta mladih ljudi sa željom da postanu svećenici i časne sestre jer aplikacija ima posebnu kategoriju – duhovni poziv. To me posebno veseli. A jako mi je drago što nas prate i Hrvati u inozemstvu. Nakon Hrvatske najviše korisnika imamo u Njemačkoj, a na trećem je mjestu Bosna i Hercegovina. Imamo čak 12 korisnika u Kini. Gotovo da nema zemlje na svijetu u kojoj barem netko ne koristi Novu Evu, a to su vrlo vjerojatno Hrvati kojima je ovo možda i jedini način da dođu do duhovnih sadržaja na hrvatskom jeziku”, otkriva don Ivan.

U hrvatske vjerske aplikacije s više od 50.000 korisnika spada i HR Biblija free iza koje stoji Kršćanska sadašnjost kao najveći hrvatski crkveni izdavač i nakladnik Biblije, liturgijskih knjiga, crkvenih dokumenata, teološke, duhovne i vjerske literature, teoloških i katehetskih udžbenika, vjerske literature za djecu kao i audiovizualnih sredstava i pomagala, piše Jutarnji list.